Column – Miljoen

HOLLUM – De zesentwintigste column van 2022 heeft als titel ‘Miljoen’. Lees hem op de website van PA. Elk weekend verschijnt een nieuwe. De vijfentwintigste van 2022, 'Anders', is via deze link te lezen.

Miljoen

Krijgen jullie ook wel eens van die mailberichten waarin je wordt voorgeschoteld dat je een erfenis in het verschiet hebt van een onbekende mevrouw of meneer, die jouw mailadres heeft geselecteerd? En dat er miljoenen op je liggen te wachten en dat je daarvoor alleen maar even je gegevens moet doorgeven en op een linkje klikken? Afgelopen week was ik uitverkoren voor een slordige 17 miljoen. Wat ik daar allemaal wel niet mee zou kunnen doen? Mijn gedachten gaan op de loop en met de poet aan de haal om wat gedesillusioneerd terug te keren tot de werkelijkheid. Je kunt met die miljoenen geen tijd kopen, geen gezondheid. Je kunt heel praktisch mensen blij maken met een financiële bijdrage, zodat ze kunnen doen of kopen wat ze al zo lang willen maar nooit konden. Je kunt er onderzoek mee steunen, maar daarmee is geen enkel virus of nare ziekte meteen de wereld uit. Je kunt wat royaler leven. Oké, dat is wel wat, maar die 17 miljoen stopt geen oorlog, doet niks aan grofgebektheid, laat de zeespiegel niet langzamer stijgen en maakt de vergraste duinen niet biodiverser. Die 17 miljoen helpt zelfs de Amelander boeren niet, boeren die last gaan krijgen van het nieuwe stikstofbeleid, maar desondanks niet mee protesteerden in Stroe en op 4 juli niet de veerdam blokkeerden. Ze hadden het te druk op het land en ik verdenk ze ervan dat ze met acties vóór hun sector niet de toerismesector wilden duperen en dat valt ze te prijzen. Wat er verder over boeren in deze tijd nog gezegd kan worden heeft Youri met zijn ‘Van de melkboer’ op pagina 31 van de nieuwste Amelander treffend verwoord.

Over boeren op Ameland schreef ik in 2010 het boek ‘Boeren op Ameland’ in opdracht van LTO-Noord afdeling Ameland. Wat een project was dat! Ik mocht aanschuiven aan keukentafels – aan menig tafel werd koffie gedronken uit mokken en bekers met boerentaferelen erop, geschilderd door Wiebe van der Zee uit Sneek, de lieverd die bij mij in de HAVO-klas zat – en de verhalen van veehouders, boerinnen, schapenboeren, hobbyboeren, vleesveehouders, veearts, veekoopman, kaasmakers, mensen van het loonbedrijf, hoeder, paardenhouder en aardappelboer optekenen. Er kwamen gouden uitspraken naar voren: “Je moet je niet gek laten maken en een ander ook wat gunnen” en “Goed contact met je veestapel loont.” Wat te denken van deze: “Kinderen worden rijker door de computer, maar armer omdat ze niet meer in het land komen.” In totaal 43 hoofdstukken met portretten van de boerenstand van 2010 en cursiefjes over allerlei onderwerpen die daarbij horen: ’t Fenoat, ruilverkaveling, paardenreddingboot, korenmolens, Rôggefeest, skó’stiënrecht en nog veel en veel meer. Het boek is overigens nog te koop. Wil je iets weten over de boerenbranche op Ameland, dan is dit een boek voor jou. Het kost nu tien euro en is bij mij aan de Westerlaan 8 in Hollum nog op voorraad (vast niet lang meer).

Ik klik maar niet op dat linkje om aanspraak te maken op die 17 miljoen. Kopen jullie maar een boerenboek, dat vind ik veel leuker.

Jeanet de Jong

jeanet.de.jong@knid.nl

lees hier over het boek Boeren op Ameland

lees hier over De Amelander met daarin de column Van de melkboer van Youri IJnsen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *