Column – Ballon

HOLLUM – De eerste column van dit jaar gaat over ballonnen en het maken van een statement.

‘Make a wish’ en ‘Happy Birthday’. Dat staat er op een grote kleurige folieballon die op 3 januari 2018 op het strand van Ameland ligt (hij is in het filmpje hieronder te zien). Ergens is er iemand jarig geweest en is er op dat verjaarspartijtje een ballon opgelaten. Waarschijnlijk meer dan één, want ballonoplatingen gaan meestal in massa. Een paar meter verder ligt een roze lintje met roze ballonflarden. Is hier een feestje gevierd vanwege de geboorte van een meisje of komen deze resten van een vrolijke bruiloft? We zullen het nooit weten en alleen bij de ballonnen met nog leesbare opdruk is de herkomst te achterhalen. Een metertje verder ligt een blauw lintje op de vloedlijn, nog weer wat verder een groen slurfje, een wit lintje, een rood lintje en een rood en geel slurfje, samengebonden. Stuk voor stuk restanten van vieringen en herdenkingen van mensen die zich zó belangrijk vinden dat voor hen een uitzondering kan worden gemaakt. Als ze iets verder zouden denken dan hun feestneus lang is, zouden ze zich realiseren dat de restjes het strand vervuilen en erger nog, verdwijnen in magen van vogels, vissen en zeezoogdieren. De dieren sterven met een volle maag aan ondervoeding. Geen enkel feest, geen herdenking hoe droevig ook, rechtvaardigt deze bijzaak.

In het begin van 2018 ligt de grote ballon met Make a Wish op het Suudwest. Op mijn Tweet dat ik wens dat ik in 2018 geen ballonrestjes meer tegenkom op het strand antwoordt een Twitteraar van Amelandse komaf dat ik dan maar niet meer naar het strand moet gaan. Dé uitkomst van die wens. Wie niet naar het strand gaat, vindt ook geen ballonnen. Het is een redenering die klopt, maar niet deugt.

Het wordt tijd dat de gemeentelijke politiek zich hardop uitspreekt tegen ballonoplatingen en tegen de feestelijke bijdrage aan de plastic soep. Op het Amelander strand zijn dagelijks de ingrediënten van die soep bijeen te rapen. Wie grenst aan de zee, leeft van toerisme en zich profileert als duurzaam, kan niet om het aanpakken van die plastic soep heen. Dat gebeurt ook, met strandopruimacties en afvalbakken, maar er is meer nodig. Dat meer zit niet alleen in het product (de ballon of het plastic dopje) maar vooral in het proces (hoe werken we zelf mee aan de vervuiling of het voorkomen daarvan). Zo’n eiland kan niet anders dan zich uitspreken tegen ballonoplatingen, een statement maken en het gebruik actief ontmoedigen.

En voor de (feest)vierders: bruiloften, verjaardagen, openingen en herdenkingen kunnen met andere vieringen even romantisch, feestelijk en indrukwekkend afgesloten worden; er zijn alternatieven zat.

Jeanet de Jong

lees hier meer over Ballonoplatingen en over alternatieve vieringen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *