CDA: zet vrijwilligers in het zonnetje

LEEUWARDEN – Er moet een jaarlijkse Friese Vrijwilligersdag komen waarin de provincie Fryslân de vele Friese vrijwilligers in het zonnetje kan zetten. Dat stelt CDA Statenlid Teus Dorrepaal voor. “Ruim 58% van de Friezen steekt vrijwillig dagelijks de handen uit de mouwen. Daarmee doen Friezen het meest aan vrijwilligerswerk: geweldig! Dat verdient bijzondere waardering en aandacht.” 

Van elkaar leren

Tijdens de Statenvergadering op 18 februari 2015 zal het CDA aan Gedeputeerde Staten vragen om onderzoek te doen naar de mogelijkheden van zo’n jaarlijkse Friese vrijwilligersdag. “Tijdens zo’n dag worden de vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties niet alleen in het zonnetje gezet, ze kunnen ook ervaringen en innovatieve ideeën uitwisselen en van elkaar leren,” licht Dorrepaal toe. “Bovendien leert de ervaring met de al bestaande Vrijwilligersdagen in Groningen en Overijssel dat de media-aandacht vooral ook veel extra vrijwilligers oplevert.”

 

Cement van de samenleving


Vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties worden nog belangrijker en onmisbaarder dan ze nu al zijn, nu de overheid zich meer en meer terugtrekt en een steeds grotere verantwoordelijkheid bij de burgers zélf neer legt. Dorrepaal: “Vrijwilligers zijn het cement van de samenleving. Het vaak onzichtbare vrijwilligerswerk levert een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid en sociale samenhang in de Friese samenleving. Zó waardevol, onmisbaar!”

 

Bestaande initiatieven

Landelijk en lokaal wordt al op diverse manieren waardering voor het vele diverse vrijwilligerswerk wordt uitgesproken, o.a. tijdens de Landelijke Vrijwilligersdag, NLDoet en de Dag van de Mantelzorg. De provincies Groningen en Overijssel reiken respectievelijk al 13 en 15 jaar provinciale vrijwilligersprijzen uit, en ook in diverse gemeenten worden jaarlijks vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties in het zonnetje gezet. Dorrepaal: “De provincie Fryslân doet vooral achter de schermen wel een en ander voor vrijwilligers, maar spreekt op dit moment nog niet openlijk waardering uit voor het vrijwilligerswerk. Het zou mooi zijn als we dat ook gaan doen. Dat verdienen de vele Friese vrijwilligers!”

Bron: CDA Fryslân

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *