Catrien Molenaar presenteert eitje

BALLUM – Catrien Molenaar-de Jong presenteerde vanmorgen het eerste kievitsei en bood het aan burgemeester Albert de Hoop aan. Hij lotterde onder toeziend oog van vogelwachter Gerben Brouwer en familie het eitje en keurde het goed. De Hoop overhandigde daarna een oorkonde en 25 euro vindersloon. Hij gaat het eitje niet zelf opeten. “Ik ben niet zo’n eitjesman.” Zijn vrouw, Ingrid Magré, die aanwezig was bij de ceremonie, gaat het proberen. Op advies van vogelwachter Brouwer gaat ze het kievitseitje hard koken, pellen, platslaan en daarna met peper en zout verorberen.

Catrien heeft het eizoeken niet van een vreemde. Haar moeder Anna was een fervent eizoeker en haar zussen Jeanette en Petra zijn ook veelvuldig in het land te vinden.

Anna van Piete Piet vond tweemaal het eerste ei van Ameland. Dat was toen ze een meisje van 14 en 16 jaar oud was. Het eitje bood ze destijds aan burgemeester Walda aan en ze kreeg er zo’n mooi glimmende rijksdaalder voor terug.

Ze zocht vaak samen met haar zus Jo.

De gelukkige vinder van het eerste ei van 2014 vertelt hoe ze het nestje op 11 maart al in de peiling had. De volgende dag ging ze om een uur of vijf kijken. Zoeken mag vanaf half vijf, maar Catrien gaf andere eizoekers een half uur voorsprong. Ze vergewiste zich ervan dat het land leeg was, want je zoekt niet in het perceel waar een andere eizoeker loopt. Dat is een ongeschreven wet, beamen ook de andere De Jongen. Je moet respect hebben voor elkaar, ook bij het eizoeken. Catrien zag Jan Brouwer lopen, maar hij zat niet in het land waar zij het nestje had gezien. Om vijf uur stapte ze over het hek en vrijwel meteen had ze haar eerste eitje te pakken. Jan Brouwer hielp haar vervolgens met het aanmelden. Dat moet volgens regels van de Friese Vogelwacht gebeuren, want anders wordt het niet erkend.

Vorig jaar werd er op Ameland geen eerste kievitsei binnen de gestelde tijd gevonden.

In 2012 werd het eerste kievitsei van Ameland op 11 maart gevonden door Cor de Boer, Tim IJnsen en Jelke Dam.

>>> lees hier meer over Vogelwacht Ameland

>>> lees hier over de eerste kievitseieren van Ameland vanaf 1968

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18271

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *