Bijzonder natuurfenomeen op Ameland

HOLLUM – Het lijkt een wonder, wat er is gebeurd op de Oranjeweg. Voor het Maritiem Museum heeft van het ene op het andere moment helm wortel geschoten.

Al enkele dagen waait het dat het rookt en stuift het ook flink aan de Oranjeweg, waar de stratenmakers bezig zijn met het leggen van stenen. In het zand heeft de wind ribbels gevormd zoals we dat in de duinen en op het strand zien. Er ligt volop stuifzand van Noordzeestrand kwaliteit.

In de nacht van zaterdag op zondag is er iets bijzonders gebeurd. Er staan opeens enkele pluimen helm in het zand, alsof ze er altijd hebben gestaan. Het betreft ook een bijzonder soort helm, wellicht genetisch gemanipuleerd of aangepast aan het eiland door de jarenlange plant in rijtjes. De helmbosjes staan namelijk keurig in het gelid, zoals we dat ook bij de nieuwe aanplant in de duinen kunnen zien.

“Nooit eerder zoiets gezien,” zegt een voorbijganger die zijn ogen uitkijkt. “Heel, heel bijzonder,” zegt een wandelaar, die hier gisteren ook liep en toen niets van dit alles heeft ontwaard. “Ik denk,” zegt een derde die een kijkje komt nemen bij het fenomeen, “Ik denk dat in Hollum dit jaar 1 april op 16 maart valt.”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *