Carbid knalt het oude jaar uit

BALLUM – Er mag op Oudejaarsdag met carbid worden geschoten, zoals dat op Ameland traditie is. Het mag niet de hele dag, maar is toegestaan op aangewezen locaties van 12:00 tot 18:00 uur. Vorig jaar was er nog een verbod op het afsteken van knal- en siervuurwerk, om de werkdruk van de spoedeisende hulpen en huisartsenposten zo min mogelijk te verhogen door vuurwerkslachtoffers. Dat landelijke verbod is er in 2022 niet. Wel hebben twaalf gemeente voor de komende jaarwisseling een algeheel verbod op het afsteken van vuurwerk afgekondigd. Nog eens twee gemeenten gaan volgend jaar op een vuurwerkverbod over en minstens tien gemeenten overwegen serieuws het verbod ergens in de komende jaren af te kondigen. Ameland zit daar niet bij en Ameland overweegt dat vooralsnog ook niet.

De twaalf gemeenten met een algeheel vuurwerkverbod zijn Amsterdam, Rotterdam, Schiedam, Haarlem, Bloemendaal, Heemstede, Apeldoorn, Nijmegen, Heumen, Mook en Middelaar, Soest en Utrechtse Heuvelrug. De overlast, materiële schade, letsel en milieuvervuiling zijn onevenredig groot, vinden deze gemeenten. Het kleinere vuurwerk mag wel, zoals sterretjes, trektouwtjes en sierfonteintjes. 

Ameland

Wie op Ameland overlast ervaart door vuurwerk, kan dat melden bij de politie via nummer 0900-8844.

Vervuilend en gehoorbeschadigend

Vuurwerk is prachtig om te zien, maar het geluid van de zware jongens is een drama voor huisdieren en desastreus voor oren van mens en dier. Bovendien brengt vuurwerk erg veel schadelijke stoffen in de atmosfeer. Als alternatief zouden gemeenschappen geld op een hoop kunnen gooien en er een gezamelijke vuurwerkshow van kunnen laten uitvoeren. Op Ameland is voor zo'n show geen vergunning aangevraagd.

→ tik Carbidschieten in bij ZOEKEN om meer over carbidschieten op Ameland te lezen

lees hier meer over carbidschieten en over de toegestane locaties op Ameland

lees hier wat er allemaal vrijkomt aan gif bij vuurwerk

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *