Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Cammingha even terug
BALLUM – Jonkvrouw Christina Maria (Christa) van Cammingha (73), nazaat van de familie Van Cammingha’s die vanaf 1400 twee eeuwen op Ameland regeerde, was even op Ameland terug. Haar verre voorouders waren Vrij- en Erfheer van Ameland. Christa van Cammingha is telg uit de Wiarda-tak die in Goutum woonde. Haar Camminghavoorouder was Sjouck, zus van Pieter die Heer van Ameland was. Hun state stond in Ballum, ongeveer op de plek waar nu het gemeentehuis staat.
De familie van Christa had niet zo’n sterke band met Ameland. Zij bezaten Wiardastate in Goutum en waren meer betrokken bij Leeuwarden. De familie kon de state niet meer onderhouden en vertrok in de 19e eeuw naar Breda. De state is daarna afgebroken. Christa van Cammingha is in het westen van het land opgegroeid en woont nu in Wolvega. Ze kwam slechts enkele keren op Ameland en bij haar huidige bezoek zegt ze weinig te herkennen van haar vorige bezoeken. Het familielid van de Vrij- en Erfheer van Ameland heeft niets Amelands in huis. Ze bezat enige jaren een souvenirtegeltje van het Camminghaslot dat te Ballum stond, maar ook dat heeft ze niet meer. Dat heeft haar neef uit Amerika ingepikt, zegt ze. De familieportretten hangen alle in het Friesch Museum.
Christa van Cammingha had een broer en een zus die beiden na de Tweede Wereldoorlog naar de Verenigde Staten emigreerden. De broer is nooit getrouwd en heeft geen kinderen. Hij stierf in 2003 en daarmee is de Van Camminghalijn uitgestorven. De zuster stierf in 2006. Christina Maria is de laatste van de Cammingha’s. Zij heeft wel kinderen maar die heten niet meer Cammingha. De Amelandtak stierf al in 1681 uit. Het zijn de kinderen van haar zus uit Amerika die bijzonder geïnteresseerd zijn in het adellijke verleden van de familie. Christa zelf verzamelt alle boekwerken die ze over haar familie kan vinden.
De Wiarda-tak van de Cammingha’s is verbonden met Leeuwarden. De vader van Christa van Cammingha stond toe dat voetbalclub Cambuur het wapen gebruikt. Het is een schild met kammen en een hert. Cambuur is daarmee via de Cammingha's verbonden met Ameland.
De Amelandse tak heeft kammen, lelies, ster, balken en een maan in het wapen. De maan en de balken komen in het Amelander wapen terug.
Burgemeester van Kollumerland Bearn Bilker hield tijdens de Cammingha-avond van de Cultuurhistorische stichting De Ouwe Pôlle in het gemeentehuis van Ameland een inleiding over het geslacht. Bilker is groot kenner van de adelstand en de Oranjes. Sinds de verkoop van het eiland in 1704 aan de Prins van Oranje dragen de Oranjes de titel Vrij- en Erfheer (vrouwe) van Ameland.
Het is hoog tijd dat er een standaardwerk komt over de Van Cammingha’s, meent Bilker. De geschiedenis is belangrijk voor Friesland, Leeuwarden en Ameland.
Burgemeester Albert de Hoop, voorzitter van De Ouwe Pôlle, kondigt aan dat de stichting er werk van gaat maken en een schrijver gaat zoeken die deze klus wetenschappelijk verantwoord oppakt.
Bestuurslid Douwe de Boer gaat samen met archeoloog Evert Kramer van het Friesch Museum binnenkort op zoek naar restanten van het Camminghaslot, die nog rondom het gemeentehuis in de grond zitten.