Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Buro HDK 2018 en het Hidde Dirks Kat-jaar
HOLLUM – Buro HDK 2018 is een open Amelander kunstproject rondom walvisvaarder Hidde Dirks Kat. In 2018 is het tweehonderd jaar geleden dat het dagboek, dat hij over zijn lotgevallen schreef, verscheen. Een reden om van 2018 een HDK-jaar te maken.
Hidde Dirks Kat
De Amelander walvisvaarder en robbenjager Hidde Kat leed in 1777 schipbreuk op Groenland. Hij werd gered door de “wilden”. Over zijn reis, schipbreuk en redding door de Eskimo’s schreef hij het dagboek “Eener reize ter Walvisch- en Robbenvangst gedaan in de jaren 1777 en 1778”. Dit dagboek werd in 1818 uitgegeven en leest ook nu nog als een trein. Het is een spannend verhaal met treffende observaties. “De avonturen van Hidde Dirks Kat kunnen zonder meer wedijveren met de epische belevenissen van 'soortgenoten' als Willem Barentsz, Captain Cook en Ernest Shackleton” zegt fotograaf Dolph Kessler, die samen met kunstenares Egbarta Veenhuizen aan de basis staat van het kunstproject. Buro HDK 2018 heeft alles in zich heeft om uit te groeien tot een festivaljaar vol van activiteiten rondom Kat. Het is een open kunstproject, omdat iedereen een bijdrage kan leveren. Als het maar binnen het thema Kat en walvisvaart valt.
Sorgdrager
Ebgarta Veenhuizen had tijdens de Kunstmaand 2015 een tentoonstelling in Galerie Bo Lumen in Ballum. Daar had ze onder meer een tekening van walvisvaarder Kat hangen. Die tekening en een reis naar Groenland, inspireerde om na de Kunstmaand meer met Hidde Kat te doen. Het resulteerde in een project dat de naam Buro HDK 2018 kreeg. Het Buro is ingericht in het kleine huisje van het museum Sorgdrager. Daar zijn tekeningen van Veenhuizen en foto’s van de Groenlandreis van Kessler tentoongesteld. Maar het is meer. In het huisje zit ook Doortje Ponne, een zogenaamde nazaat van Kat. Zij inventariseert alle ideeën rond een kunstproject, dat in het jaar 2018 tot een festivaljaar moet leiden. Na Kunstmaand Ameland 2016 zal het kleine huisje van het museum Sorgdrager tot en met 2018 in gebruik blijven voor het HDK 2018 project. Egbarta Veenhuizen hangt regelmatig nieuwe tekeningen neer.
Gedichten en kookboekje
In 2016 staan verschillende projecten op stapel die een voorproefje vormen voor het festival HDK 2018 en in de loop van 2017 worden afgerond. Er verschijnt een poëziebundel met de titel ”Op de breuklijn van het ijs” en met tekeningen van Egbarta Veenhuizen, waarin tien hedendaagse dichters reageren op de reis, schipbreuk en redding van Hidde Kat. Redacteur is Peter van Lier, dichter te Marrum. In de eerste helft van 2017 verschijnt er een boek met tekeningen van tekenaar en graficus B.C. Epker die het dagboek van Hidde Kat op eigentijdse wijze gaat verbeelden. Ook wordt er een hertaling gemaakt van het dagboek van Hidde Kat, met daarin inleidingen van onder meer schrijver en journalist Gerrit Jan Zwier en Gijs van der Ham, conservator van het Rijksmuseum. Vervolgens komt er een klein Arctisch kookboekje met recepten uit de tijd van Kat, samengesteld door Anne Meinardi en met illustraties van Egbarta Veenhuizen. Het laatste pilot-project is van vormgever Jan de Waard, die in een fantastische vertelling het geheime leven van Hidde Kat onthult en daarbij een reeks dozen ontwerpt met attributen die gevonden zijn in een tot nu toe ‘vergeten kast’ in het museum Sorgdrager.
HDK-krant
Naast deze pilot-projecten zijn meer ideeën en plannen voor het Hidde Dirks Kat jaar 2018 bedacht, veelal door Amelanders zelf. Het betreft onder meer beeldende kunst, een verhalenfestival, een filmfestival, muziek, theater en culinaire activiteiten. In oktober 2016 verschijnt de eerste HDK-krant, waarin meer duidelijk zal worden over deze projecten.
Overdracht
De eerste fase van het kunstproject HDK 2018 wordt daarmee afgesloten en het project wordt dan overgedragen aan de Amelander gemeenschap. HDK 2018 wil graag aanhaken bij het thema Sense of place zoals dat momenteel in Friesland in voorbereiding is in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 en onderzoekt de mogelijkheden.
Twitter @burohdk2018
⇒ lees hier ook over Buro HDK