Bunkerdag op Ameland

NES – Ameland doet mee met de landelijke Bunkerdag op 25 mei. Op één dag per jaar gaan alle bunkers langs de Nederlandse kust open. De Amelander Musea organiseren naast de bezichtiging van het Bunkermuseum ook een speciale rondleiding.

Bunkerdag 

De Bunkerdag beleeft in 2019 haar zesde editie. Het achterliggende idee is dat één keer per jaar zoveel mogelijk bunkers langs de Nederlandse kust open zijn voor publiek. Bezoekers kunnen dan niet alleen kennis maken met het Duitse erfgoed, maar ook ervaren wat de gevolgen van de aanleg van de Atlantikwall voor de bewoners van destijds waren en hoe de linie het aanzien van onze kust ingrijpend heeft veranderd. Langs de kust van Nederland zijn nog veel sporen te vinden van de Tweede Wereldoorlog. De bunkers, gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall, springen het meest in het oog. Normaal zijn veel van deze fascinerende betonnen kolossen gesloten voor publiek, maar tijdens Bunkerdag, op zaterdag 25 mei 2019, zijn bunkers van Zeeland tot de Waddeneilanden voor één dag allemaal open! 

Rondleidingen 

Het onbemande bunkermuseum op Ameland is op 25 mei 2019 bemand. Bezoekers krijgen in en rondom de bunker een rondleiding aangeboden. Dit is een unieke kans om meer te weten te komen over de bunkers op Ameland. Bunkers die anders gesloten blijven openen speciaal voor Bunkerdag hun deuren.

Start rondleiding bij het Bunkermuseum op de volgende tijden: 

10.00 uur, 12.00 uur, 14.00 uur, 16.00 uur. 

Neem de fiets mee, de tocht gaat langs verschillende bunkers rond het dorp Hollum. 

Inleverdag voor spullen uit de Tweede Wereldoorlog 

Bij een verhuizing of bij het opruimen van een zolder of schuur duiken vaak brieven, foto’s, films, dagboeken en ander materiaal uit de Tweede Wereldoorlog op. Gooi deze spullen niet weg, maar neem ze 25 mei mee naar de WOII inleverdag bij het Bunkermuseum in Hollum. Leden van de WOII werkgroep Ameland zijn aanwezig om het materiaal samen met u te bekijken. 

Bunkermuseum Ameland 

Bunkermuseum Ameland is te vinden in de duinen, ten westen van de vuurtoren in Hollum. Het adres is Oranjeweg 65. Het is een voormalige keukenbunker. In het eerste gedeelte staat een kunstwerk van Jes van der Bijl waarmee alle oorlogsslachtoffers worden herdacht. In het middelste deel zie je vondsten, voorstellingen en verhalen van Amelanders die de oorlog meemaakten. In de laatste ruimte wordt via een diorama beelden van de oorlog op het eiland in chronologische volgorde getoond. Zo krijg je als bezoeker direct een indruk van het verloop van de oorlog op Ameland. 

Ticketverkoop Vuurtoren Ameland en op 25 mei bij het Bunkermuseum.

Bunkerdagticket € 6,- Bunkerdagticket kinderen 4 t/m 12 jaar: € 3,- Kinderen onder de 4 jaar zijn gratis 

Openingstijden: 10.00 – 17.00 uur.

het filmpje hieronder is van Bunkerdag 2018

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *