Wrak langs vaargeul

NES – Twee leden van de Stichting Maritieme Archeologie onderzochten vorige week de wrakresten van een houten schip op het Wad bij Ameland. De wrakresten waren recent vrijgespoeld uit de Piet Scheve zandplaat in de vaarroute van de veerboot. Bij laagwater staken de spantdelen net boven het water uit. De maritieme archeologen gingen met laag waterop onderzoek uit.

Het gaat om een stuk scheepswand van ca 7m bij 2m, opgebouwd uit staande oplangers van 4,5-5,5 cm dikte en 25cm-35cm breed. Deze oplangers (spantdeel dat aansluit opeen dwarsscheeps spantdeel dat op de keilbalk rust) zijn aan de binnenwandzijde bekleed met wegeringplanken van minimaal 4-5m lang, ca 40-50cm breed en 2,5-3,5cm dik. De wegeringplanken zijn met houten pen-gatverbindingen verbonden met de oplangers. De buitenste huidplanken of boorden ontbreken. De onderzoekers vonden geen sporen van ijzeren verbindingen.

Het hout is verzwakt door verwering en paalworm en delen van de constructie zijn door de golfslag uitelkaar geslagen. Zo ook een wegeringplank van ca 5m, Voor een archeologische waardestelling is een losgespoelde oplanger meegenomen voor dendro-chronologisch onderzoek. Bij voldoende jaarringen in het hout, kan dan een globale datering van het wrak worden gemaakt. Stichting Maritieme Archeologie onderhoudt hierover nauw contact met de Rijksdienst Cultureel Erfgoed.

De maritieme archeologen waren snel ter plaatse voor onderzoek, na melding van leden van Juttersvereniging Ameland. Veltman Marine Servic voer ze razendsnel naar de locatie van het wrak, zodat de wrakresten bekeken konden worden. Wrakresten kunnen in dit dynamische waddengebied door stroming en getijdewerking plotseling vrijkomen, maar ook zo weer verdwijnen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *