Buma net niet burgemeester Ameland

LEEUWARDEN – Sybrand van Haersma Buma is te plak. De CDA-politicus is als burgemeester voor Ameland verloren, want hij wordt de eerste burger van Leeuwarden. Journalist Asing Walthaus, die heel wat lijntjes met Ameland heeft, schreef er een mooie column over. "Jammer voor Ameland, maar Sybrand Buma (binnenkort heet hij vast weer voluit Sybrand van Haersma Buma) wordt burgemeester van Leeuwarden." Zo begint hij zijn column in de Leeuwarder Courant. 

⇒ de column is via deze link te lezen

Ameland heeft sinds juli 2018 een waarnemend burgemeester in Gerard van Klaveren, die tot begin 2020, tot er een nieuwe Kroonbenoemde burgemeester aantreedt, op zijn post blijft. De tussenpaus kreeg als opdracht van Commissaris van de Koning Arno Brok mee de politieke rust in het eilander bestuur terug te brengen. Afgelopen jaren was die rust ver te zoeken en rollebolden de bestuurders regelmatig over de raadstafel in het gemeentehuis, met vertrekkende raadsleden en gebroken coalities tot gevolg. De verkiezingen van maart 2018 moesten het begin zijn van een andere koers. Met een nieuwe partij, veel fris bloed in de raad en een strenge doch rechtvaardige waarnemend burgemeester moest dat lukken. Wrang was het dat juist bij de benoeming van de vertrouwenscommissie de effectieve insteek van Van Klaveren sjeesde. 

lees er hier over

Burgercunsultatie

Amelanders krijgen nog de kans mee te praten over het profiel van de nieuwe burgemeester. De profielschets moet medio juni klaar zijn. De gemeente plaatst volgende week een enquête op de gemeentelijke website. De enquête zal ook in papieren vorm te verkrijgen zijn. De griffier houdt nog een kleine slag om de arm, maar denkt dat begin komende week de enquête klaar zal staan. De planning is heel krap en mede door wettelijke termijnen ligt de planning vast. Een burgerconsultatie in een andere vorm dan een enquête zit er dan ook niet in.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *