Bruinvis in de vaart

NES – Zaterdag 12 mei is de nieuwe Bruinvis van Thijs en Tessa Bosma in de vaart genomen. Aan de aanlegsteiger bij Nes op Ameland ligt een verbouwde kokkelvisser waar 250 gasten mee het water op kunnen. Thijs Bosma is de schipper.
De hele winter is er met man en macht aan het schip gebouwd. De Bruinvis komt in de plaats van de oude Bruinvis waar schipper Bertus Bruin sportvis tochten mee organiseerde. Sinds zijn overlijden in 1999 heeft Thuis Bosma het bedrijf overgenomen.
De Bruinvis was aan modernisering toe. Mensen willen meer ruimte en comfort, zegt Bosma, ook als ze zeehondjes gaan kijken. De gasten willen vanuit de salon naar buiten kunnen kijken en op de nieuwe Bruinvis kan dat. Bosma heeft drie jaar rondgekeken voor hij het schip kocht. Toen de mechanische kokkelvisserij verboden werd kwam het kokkelschip in de verkoop en werd Thijs de nieuwe eigenaar.
Thijs en Tessa gebruiken het schip niet alleen voor makreelvissen, piratentochten, dinertochten en personeelsuitjes maar wonen er ook. Hun twee kinderen zijn inmiddels het huis uit. Ze hebben alle twee iets met de zee. De een vaart op een cruiseschip en de andere zit op de zeevaartschool. Voor Thijs en Tessa is er een ruime bedstee in het vooronder en er is nog genoeg ruimte voor als de kinderen komen logeren.
De Bruinvis kan bijna overal op het wad komen. De diepgang is slechts 50 centimeter. “We willen het hele jaar door varen,” vertelt Bosma. In november pikken ze de Kunstmaand mee en in december gaan ze in kerstsfeer. Thijs en Tessa hebben er zin in. Een beeld van een bruinvis siert het dak van de salon. De bruinvis is een prachtige walvisachtige die voorheen veel in de Waddenzee voorkwam. Deze Bruinvis zal veel gesignaleerd worden in de wateren rond Waddeneilanden en misschien komt de oude Bruinvis als museumboot in de Ballumerbocht.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *