Nieuw eiland ontdekt in de Waddenzee – 'Downunder'

HOLLUM – “Nog steeds vormt de natuur nieuwe eilanden in ons dynamische waddengebied. Eilanden met welluidende namen als Engelmansplaat, Simonszand en Noorderhaaks. Het nieuwste eiland werd onlangs met behulp van Google Earth ontdekt en ligt even ten zuiden van de westpunt van Ameland,” meldt het persbericht van Week van de zee.
Het is een Week van de Zee mediakunst project, live vanaf dit onbekende waddeneiland. Gedurende de Week van de Zee worden in het Vlog van Downunder korte impressies verzameld van geïnteresseerde bezoekers die zich hebben laten inspireren door de ontdekking.
De ontdekkers hebben het eiland Downunder genoemd, een verwijzing naar de wijze waarop de ontdekking plaatsvond. Het nieuwe eiland is door iedereen met GoogleEarth te bekijken op 53°23’37"N en 5°35’47"E. Er zijn inmiddels ook beeldenbeschikbaar als video continuüm, die ter plekke zijn gemaakt en getuigen van een zeer gevarieerde eiland-natuur.
Bezoekers van www.archipel.nu kunnen videostreams ondergaan die vanaf vijf locaties op het virtuele Downunder worden samengesteld. In de vorm van een online vluchtsimulatie kunnen bezoekers van Downunder naar verschillende plekken op het eiland gaan. Voorwaarden voor een bezoek aan het virtuele eiland zijn een breedbandinternetaansluiting, het bezit van Flash software (een standaard onderdeel van de browser) en geluidsboxen.
Een bezoeker van Downunder wisselt letterlijk van perspectief: zijn muisbewegingen zijn aan satellietbeelden gekoppeld en op die manier kan het eiland en de directe omgeving als in vogelvlucht worden verkend. Door een locatie op Downunder aan te klikken wordt de afdaling verder ingezet en vloeit het beeldgeleidelijk over naar verschillende plekken op het eiland. Beleef het zelf via www.archipel.nu. Het is een Week van de Zee mediakunst project, live vanaf dit onbekende waddeneiland. Gedurende de Week van de Zee worden in het Vlog van Downunder korte impressies verzameld van geïnteresseerde bezoekers die zich hebben laten inspireren door de ontdekking.
Van19 t/m 27 mei is de Week van de Zee. Dit jaar is het thema van deze week ‘In Vogelvlucht’. Hiermee vraagt de organisatie aandacht voor de zeerbelangrijke functie van de Nederlandse kust voor trekvogels. De Week van de Zeeheeft als doel mensen bewust te maken van het belang en de waarde van de kust en de zee. Onder het motto ‘de zee is even overal’ worden op zoveel mogelijk plaatsen langs de kust activiteiten ontplooid.
De eindmanifestatie van de Week van de Zee vindt plaats op zondag 27 mei van17.00-22.00 uur in de vorm van een Placard, een live internet concert waarin kunstenaars Harold Schellinx, Peter Mertens en Wiel Seuskens samenwerken met studenten van de academie voor popcultuur uit Leeuwarden. Ameland wordt hiermee verbonden met Maastricht en Xiamin China. Net zoals trekvogels de wereld overvliegen, zullen nu de geluidsbestanden hun geheimzinnige weg vinden tussen daar en hier, nu en straks.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *