Brieven met onprettige bewoordingen

BALLUM – Er zijn enkele brieven binnengekomen op het gemeentehuis, met harde woorden over de coronamaatregelen en de positie die gemeente Ameland in de corona pandemie inneemt. “Onprettige bewoordingen,” noemt raadslid Esther Oud ze. Vooral twee brieven geven haar een naar gevoel, vanwege de gebruikte woorden. In één brief duikt het woord “tribunaal” op en “Ich habe es nicht gewusst” en een tweede brief predikt nepnieuws en rept van discriminatie. De brieven vallen bij het raadslid niet in goede aarde.

De briefschrijver met de initialen T.M. (de naam is bij de griffier bekend) gaat los op het gebruiken van de qr-code en het coronatoegangsbewijs. De T.M. spreekt in de ‘we’ vorm en die ‘we’ gaan bedrijven informeren over het gebruik van de qr-code. Deze briefschrijver heeft het over “discrimineren” en dat “aanzetten tot discriminatie strafbaar is”. De Neurenberg Principes worden geciteerd, ook deze briefschrijver haalt de Tweede Wereldoorlog erbij. Het moeten tonen van een qr-code alvorens een horecagelegenheid te kunnen betreden, noemt de briefschrijver “directe of indirecte dwang”. T.M. komt met Urk op de proppen, als gemeente waarvan de inwoners zich niet zo goed aan de maatregelen houden. Urk heeft het laagste aantal besmettingen, wil T.M. de gemeente doen geloven en daarom zou Ameland moeten doen als Urk. T.M. vergeet erbij te vermelden dat op Urk zowel de vaccinatiegraad als de bereidheid te laten testen laag is. Wie zich niet laat testen komt niet negatief en ook niet positief in de statistieken voor. Ook vergeet T.M. dat eind oktober het Antonius Ziekenhuis een opnamestop voor coronapatiënten af moest kondigen vanwege de vele Urkers die op de verpleegafdelingen lagen. En zo sijpelt ook het nepnieuws via brieven aan het college gemeente Ameland binnen.

De briefschrijver wil dat de gemeente zich kritischer opstelt ten opzichte van de maatregelen. De groep kritische eilanders wordt steeds groter, stelt T.M. “omdat er ook andere informatie is en men daardoor de juiste vragen gaat stellen en niet meer blindelings het narratief van de overheid volgen.”

T.M. vervolgt met: “De geschiedenis gaat ons leren wie er in deze WO3 aan welke kant stond en… welke misdaden tegen de menselijkheid wederom gepleegd zijn.”

T.M. stelt een vragende conclusie op basis van een aanname die geen stand houdt: waarom kan Urk wel zonder coronamaatregelen zonder daar nadelige gevolgen van te ondervinden? Hier gaf het ziekenhuis in Sneek al het antwoord op.

Een derde briefschrijver maakt zich zorgen over een mogelijke tweedeling die zou ontstaan in de Amelander gemeenschap. Een deel van de eilanders is boos op een ander deel dat zich niet wil laten vaccineren. De verontruste Amelander die schrijft namens vele Amelanders te spreken verzoekt de burgemeester een filmpje op te nemen waarin hij dan moet zeggen dat iedereen welkom is, eilander en toerist, gevaccineerd of niet. De briefschrijver pleit er ook voor respectvol met elkaar om te gaan.

Raadslid Oud weet dat er ruzies ontstaan over de pandemie en over het al dan niet vaccineren. “Ik weet niet wat wij daar als lokaal bestuur aan kunnen doen.”

Burgemeester Leo Pieter Stoel trekt zich de brieven aan en denkt na over een antwoord. Hij deelt de opmerking van Esther Oud dat sommige bewoordingen erg onprettig zijn. Stoel wil niet over verschillende groepen in de eilander samenleving spreken. “Iedereen heeft zijn mening.” Stoel gaat, net als de derde briefschrijver, uit van respect voor elkaar. De burgemeester wil niet de regels van het Rijk wijzigen. Coronamaatregelen zoals uitgeroepen gelden voor heel Nederland, ook op Ameland. Overtreedt iemand de regels, dan wordt er eerst gepraat, dan gewaarschuwd en als iemand dan nog niet om liek wil volgt een sanctie.

De drie briefschrijvers krijgen een brief terug van de gemeente waarin het begrip “respect” de boventoon zal voeren. Een filmpje komt er niet.

⇒ lees via deze link de drie brieven, die als B3, B5 en B6 op de ingekomen stukken lijst staan

⇒ lees hier Anonieme brieven op Ameland

Dossier Corona

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *