Bouwstenen van Mantelzorgers

BALLUM – Op 10 juli overhandigde Bram Schut het rapport ‘Bouwstenen van Mantelzorgers’ aan de wethouder Nico Oud.

Sinds de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) zijn gemeenten verantwoordelijk voor de ondersteuning van mantelzorgers en de vrijwillige thuishulp. Mantelzorgers uit de Gemeente Ameland, Bram Herder, Bram Schut en cliëntenadviseur Rika de Jong hebben hierover op 10 juli een onderhoud gehad met wethouder Oud waarbij Schut het rapport aan de wethouder aanbood. In het rapport staan ervaringen en aanbevelingen van de mantelzorgers van Ameland.

Mantelzorg bestaat al heel lang bestaat, maar het begrip is van de laatste tijd. In het rapport adviseren mantelzorgers de gemeente om mantelzorg meer onder de aandacht van de burgers te brengen. Voorlichtingsbijeenkomsten op het eiland zouden de rol van huisarts, WMO-loket en cliëntenadviseur kunnen verduidelijken. Op het eiland wordt heel veel mantelzorg verleend.

De meeste mantelzorgers verlenen meer dan 8 uren per week en soms al jaren achtereen zorg aan een familielid of kennis. Dit trekt een zware wissel op de mantelzorgers. Zij kunnen een steuntje in de rug goed gebruiken, meent Rika de Jong. Ze voelen zich vaak onbegrepen en gaan regelmatig over de grenzen van hun kunnen heen met zorgen voor de ander. Het rapport beveelt meer gemeentelijk beleid voor deze groep aan zodat mantelzorgers meer ondersteuning kunnen krijgen.

Jaarlijks wordt op Ameland ‘De dag van de Mantelzorg’ gehouden. Tijdens deze dag wisselen de aanwezigen ervaringen met elkaar uit. De cliëntenadviseur is daarbij aanwezig.

Wethouder Oud en de afvaardiging van de mantelzorgers blijven vanaf nu met elkaar in gesprek om een goed beleid over mantelzorgondersteuning en vrijwillige thuishulp op poten te zetten.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *