Bouwkeet al bij Bellevue

BALLUM – De bouwkeet staat al bij Bellevue en de bouwhekken staan al op het terrein. Bellevue, het karakteristieke en monumentale vakantiehuis aan de Badweg nummer 45 bij Hollum, staat aan de vooravond van sloop en herbouw. Die herbouw zal niet zo zijn als het huidige pand. De hoofdvorm blijft grotendeels gelijk, maar er komt volume bij. “De hoek gaat er anders uitzien,” moet wethouder Theo Faber tijdens de raadsvergadering van 31 januari erkennen. Er wordt een stuk aangebouwd.

Bellevue komt weer aan de orde vanwege een reactie van de buurman. Familie Wolbers is eigenaar van Badweg 46, huisje Castor dat tegenover Bellevue staat. Buurtjes Wolbers kijken uit op het weiland tussen duinen en dorp en kijken tegen Bellevue aan. Zij willen niet dat de bijzondere bebouwing aan het einde van de Badweg drastisch verandert. Wolbers houdt zelf zijn Castor in de oorspronkelijke eenvoudige staat, een huisje zonder toeters en bellen op een gouden plek.

De wethouder heeft het er moeilijk mee, de vergunning voor Bellevue 2.0 is verleend en belanghebbenden kunnen nu hun bezwaren kenbaar maken. Buurman Wolbers zal dat zeker doen.

Raadslid Dirk Metz van AmelandEén steunt zijn wethouder door te stellen dat de bijzondere Bellevue-vorm behouden blijft en dat de eigenaar nu eenmaal rechten heeft. “Het pand is niet door de gemeente aangekocht!”

Raadslid Jeppe Groenewold van de VVD legt de praktische kant van de zaak bloot: “Het huis was eigenlijk niet meer bewoonbaar”. Badweg 45 was decennia lang in eigendom van een familie met banden met Ameland. Daarna is het verkocht en die mensen ontdekten dat het huis stikvol asbest niet te renoveren is. Het werd een molensteen om hun nek. Zij hebben het huis aan de huidige eigenaar verkocht en die heeft de tekening ingediend op basis waarvan de sloop- bouwvergunning wordt gegeven. Alles wordt gesloopt, vanwege het asbest, daarna opgebouwd in de kenmerkende vorm én er wordt bijgebouwd tot een oppervlakte van 120m2. “Het past in het bestemmingsplan,” zegt de wethouder.

Raadslid Han van Heerde van Ameland’82 vergelijkt de Badweg met het Vermaningspad. Aan dat monumentale pad staat het Freulehuuske, dat eigenlijk ook te mooi en monumentaal is om uit handen te geven. Van Heerde wil een aparte gemeentelijke commissie voor beeldbepalende panden en Rijksmonumenten om eigenaren te helpen, zodat zo’n monument voor de gemeenschap behouden blijft en functioneel gebruikt kan worden. “Ameland’82 wil dit soort problemen beter aanpakken.” Er moet meer aandacht besteed worden aan Amelander erfgoed, meent Van Heerde. Bellevue is ook zo’n monument. “We moeten de cultuurhistorische waarden bewaken!”

Die commissie is er nog niet en de vergunningenprocedure voor Bellevue loopt nu. “Uw oproep neem ik mee,” zegt wethouder Faber. Hij wil dat ook, meer aandacht voor monumenten. “Kijk je mij in mijn hart, dan zeg ik ‘nee’!” Nee tegen Bellevue 2.0. Maar het past in het bestemmingsplan.

→ tik Bellevue in bij ZOEKEN om meer over Bellevue te lezen en tik Castor en Pollux in om meer over deze bijzondere vakantiehuisjes te lezen en tik Freulehuuske in om daarover te lezen

Doneren

Waardeert u het nieuws van PA, doneer dan een euro voor dit artikel of word Vriend. Klik hier maar eens >

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *