Bouw Clemenskerk van start

NES – De herbouw van de afgebrande Sint Clemenskerk in Nes gaat nu echt van start. Het parochiebestuur dacht anderhalf jaar geleden nog dat de bouwwerkzaamheden op 1 mei 2014 hadden kunnen beginnen om met Pinksteren 2015 de kerk weer in gebruik te kunnen nemen, maar dat bleek een te voortvarende planning. Pastoor Paul Verheijen en pastoraal werker Neeltsje Bouma onthullen op donderdagavond het bouwbord. Daarna worden de parochieleden in De Toel bijgepraat.

Onder de parochieleden groeit het verlangen om in eigen huis de diensten te kunnen vieren, verwoordt pastoraal werker Neeltsje Bouma in haar openingswoord van de informatieavond de gevoelens. Al meer dan twee jaar is de grote zaal van het ontmoetingscentrum naast de ruïne een tijdelijke kerk. Vice-voorzitter van het parochiebestuur Joke Beekema noemt de herbouw een “groot project” dat “niet eenvoudig” is. Het mag dan wat meer tijd hebben gekost, de kerk gaat er fantastisch uitzien. Daar zijn ook de samengekomen parochieleden het over eens. De getoonde plannen voor interieur en exterieur kunnen op applaus en ooh’s en aah’s rekenen.

Over twee weken wordt er met de bouw gestart en een jaar later, juli 2016, volgt de oplevering. Dan zal de kerk weer in gebruik worden genomen ook al zal hij dan nog niet helemaal klaar zijn. De muurschilderingen kunnen pas worden aangebracht als het stucwerk voldoende is uitgehard. In 2017 zijn die te bewonderen.

De kerk behoudt zijn vorm die architect Pierre Cuypers er in 1878 aan gegeven heeft. In het interieur wijzigt wel het een en ander ten opzichte van de oude kerk.

Het portaal wordt toegankelijk via een houten deur, maar daarachter komt een glazen wand met deur die kan worden afgesloten. Ook als de kerk dicht is kunnen mensen de kerk van binnen door het glas bekijken. Dat geldt netzo voor de Mariakapel. Ook daar komt een glazen deur die de blik op het schip van de kerk vrijlaat.

De kerk kan straks multifunctioneel worden gebruikt: voor diensten, tentoonstellingen en andere bijeenkomsten. Daartoe worden een aantal functies aangepast: het koor kan worden afgesloten en de banken kunnen uit het schip worden gereden. Er komen sanitaire voorzieningen en er wordt een keuken geïnstalleerd. Al die veranderingen zijn aan de buitenkant niet te zien. De kerk blijft zijn neogotische karakter behouden.

De nieuwe kerk zal op een duurzame wijze worden heropgebouwd, met vloerverwarming, led-verlichting en regelapparatuur. Het gebouw wordt geïsoleerd en krijgt dubbele beglazing.

Het totaal verloren gegane hoofdaltaar wordt samengesteld uit delen van kerken die gaan sluiten. De schilderijen die zijn verbrand zijn voorgoed verloren. De panelen van de kruiswegstatie hebben de brand doorstaan. Zij worden waar mogelijk gerestaureerd en teruggeplaatst.

De bouw gaat iets meer dan 2,5 miljoen euro kosten. Daarnaast zijn er nog posten te besteden voor ondermeer de inrichting en het orgel. Er is nog een tekort, al kan het bestuur nog niet aangeven hoeveel dat is. Dat denkt het bestuur te dekken met subsidies, fondsen en acties. Frits Kienstra beschildert bijvoorbeeld leien met afbeeldingen van de kerk. Hij verkocht al voor 5200 euro. Juist het leiendak wordt niet helemaal gedekt door de verzekering. Het was voor de brand al slecht en aan vervanging toe en de verzekering keert daar geen nieuwwaarde voor uit, terwijl er nu wel een nieuw dak op de kerk moet. De actie van Kienstra draagt eraan bij dat gat te dichten. De parochie heeft een commissie in het leven geroepen die verdere acties gaat coördineren.

De ontwerpen voor de schilderingen op de muren en kapellen komen van de hand van Randolph Algera. Hij heeft zich laten inspireren door de kleuren van lucht, strand en zee. Verschillende zandkleuren en lucht- en waterkleuren komen op de muren terug. Algera buigt zich ook over de nieuwe glas-in-lood ramen. De oude ramen worden niet nagemaakt, maar er komen nieuwe ontwerpen met een positievere benadering. Geen beelden van hel en verdoemenis, maar hoopvolle tekeningen met het Amelander duinlandschap op de achtergrond. Er komt zelfs een raam met dieren van Ameland erop: een konijn, fazant, ree en paard en de kleuren, het blauw van de lucht, komen op alle ramen terug. Dat brengt eenheid in de kerk.

De muurschilderingen in de priesterkapel, die nog redelijk bewaard zijn gebleven, zullen worden geconserveerd. Die blijven geheel zoals ze uit brand tevoorschijn zijn gekomen, met slechts hier en daar een kleine retouche.

Don Hoffman uit Harlingen is ingeschakeld om een lichtplan te maken. De Clemenskerk gaat van buiten uitgelicht worden en binnen worden de armaturen weggewerkt in de bouwkundige elementen. Ook als er geen dienst is, zal er licht schijnen uit de kerk.

Of er ook gedacht is aan brandpreventie, vraagt een van de parochianen. Ja, zegt Joke Beekema, er is ook gedacht aan brandpreventie. Alle brandveiligheidseisen zijn verwerkt in het plan.

Centraal in de kerk komt een schildering van een vuurvogel, de feniks, die herrees uit zijn as.

⇒ tik Clemenskerk in het Zoeken venster in en lees meer over de kerk

bekijk hier een filmpje over de acties voor de kerk

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18168

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *