Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Boommarter aangespoeld op Texel
TEXEL – Op 6 mei is een dode boommarter gevonden aan de waddendijk bij De Cocksdorp. Deze soort is nooit eerder op Texel aangespoeld, wel op andere Waddeneilanden. Boommarters komen sinds enkele jaren vrij algemeen voor in Noord-Holland, vooral in het duingebied. Op Texel, en ook op Ameland en de andere Waddeneilanden, leven ze niet.
De boommarter is gevonden door hond Sep. Zijn baasjes Desirée en Erik Mus stuurden het dier en een foto door naar Ecomare, om te bevestigen dat het echt een boommarter is en geen steenmarter. Deze twee soorten lijken behoorlijk veel op elkaar. Enkele jaren geleden was er al een steenmarter op Texel gevonden, als wegslachtoffer.
Conservator Arthur Oosterbaan kon op het eerste gezicht niet met zekerheid zeggen om welke martersoort het ging. Hij heeft de foto doorgestuurd naar de Zoogdiervereniging, die zijn vermoeden bevestigde. Op grond van de vorm en kleur van de keelvlek en de kleur van de ondervacht, snuit en oorranden is vastgesteld dat het dier van de waddendijk echt een boommarter moet zijn. Ecomare zal het kadaver, niet vers maar wel compleet, voor onderzoek naar de Zoogdiervereniging sturen.
Zowel de boommarter als de steenmarter zijn bezig met een opmars in heel Nederland. De steenmarter is een echte cultuurvolger die tot in steden voorkomt. De boommarter is meer een bosbewoner. Beide soorten zouden op Texel kunnen leven, maar het hoort bij een eiland dat allerlei landzoogdieren, zoals vossen, mollen, eekhoorns en marters, ontbreken. De enige marterachtige die op Texel voorkomt is de hermelijn. Deze boommarter is mogelijk per ongeluk in zee terecht gekomen, verdronken, en met zeestromen naar Texel gedreven. De steenmarter is destijds waarschijnlijk onder de motorkap van een auto gekropen en zo naar Texel vervoerd.
Hoe de boommarter in de Waddenzee terecht is gekomen, is onbekend. Het is zelfs niet met zekerheid te zeggen of hij is verdronken. Maurice La Haye, onderzoeker bij de Zoogdiervereniging: “Boommarters zwemmen vrijwillig en goed, maar of een boommarter de Waddenzee in springt om te gaan zwemmen acht ik onwaarschijnlijk. Het kan ook gaan om een verkeersslachtoffer dat in de zee terecht is gekomen en vervolgens is 'uitgespuid'.”
Boommarter op Ameland
Johan Krol van Natuurcentrum Ameland heeft geen gegevens van aangespoelde boommarters op Ameland, laat staan van levende dieren. De bioloog is wel een beetje bang voor de steenmarter die mogelijk met een vrachtwagen hier terecht zou kunnen komen. De dieren kruipen niet zelden onder de motorkap of springen in een vrachtauto. "Dat moeten we niet hebben," zegt Krol. De dieren zouden het ecologisch evenwicht op het eiland verstoren. Als een marter meelift naar het eiland zal dat hoogstwaarschijnlijk om een eenling gaan, gelukkig, en dan is voortplanting uitgesloten.
Bron: Ecomare en eigen redactie