Bondi Beach op Ameland

BUREN – Voor het eerst dit jaar heeft Ameland KNRM Lifeguards in plaats van de vertrouwde strandwachten. Na een paar proefjaren op Terschelling, lopen de KNRM Lifeguards nu ook op Ameland. Op de stranden van Buren, Nes, Ballum en Hollum kijken ze uit naar gevaarlijke situaties en staan ze klaar met eerste hulp bij ongelukjes. Het lijkt wel Bondi Beach op Ameland.

Local Coördinator Lifeguards (LCL) Jan Verbiest coördineert het team Ameland van professionals. Verbiest, die zelf bemanningslid bij KNRM station Nes is geweest, heeft vier posten onder zijn hoede, die 14 kilometer uit elkaar liggen. Hij is voor 20 uur bij de KNRM in dienst.

De mannen en vrouwen zijn geselecteerd door de KNRM en moeten minimaal vier weken beschikbaar zijn. De lifguardposten zijn bemand van half juni tot half september.

De lifeguards, een van hen is Amelander René Kiewiet uit Buren, houden toezicht aan de waterlijn, vanuit de reddingspost of vanaf de voertuigen en vaartuigen. Om het werk te mogen doen hebben ze een stevige training op Vlieland achter de kiezen. Ze moeten leren omgaan met de reddingswaterscooter, de rescueboards en rescuetubes, hun uithoudingsvermogen wordt getraind, ze krijgen les in risicoanalyse, EHBO, AED en reanimeren.

Gelukkig bestaat het grootste deel van hun werk uit preventie. Snijwondjes door scherpe schelpen worden vakkundig schoongemaakt en bepleisterd. Met pretogen kijken ze naar het jongetje dat een krab aan zijn vingers heeft hangen en verlossen hem van de lastpak. Regelmatig behandelen ze sneden in voeten van zwemmers die op de stenen van de strekdammetjes zijn gaan lopen. Die stenen kunnen akelig scherp zijn, ondervinden de badgasten. Tijdens het Madnes festival hebben de redders enkele surfers kunnen behoeden van een ongewisse zwerftocht op zee: ze waren te ver afgedreven en konden niet meer op eigen kracht het strand bereiken.

De  redders lopen in het rood en geel en zijn van verre te herkennen. Ook het materieel is in die kleuren uitgevoerd: de waterscooter, de strandkar, de rescueslee en de grote lifeguardauto.

Van 10.00 tot 18.00 uur zijn de badstranden en het strand van Ballum bewaakt.

Aan het einde van de dag vullen ze het journaal en de urenstaat in, met de belevenissen van de dag en het aantal gewerkte uren. Het is de LCL die de dagrapporten verzamelt en opstuurt naar de KNRM.

De rood-gele vlaggen bakenen het bewaakte gebied af. Het strand wordt links en rechts van de strandpaviljoenen in de gaten gehouden over een breedte van 250 meter naar elke kant. Een strook van een halve kilometer is zodoende het werkgebied van de lifeguards, met op een centrale plek een bord met informatie.

De lifeguards hebben een stapel folders binnen handbereik, met teksten over veilig zwemmen en tabellen met de hoog- en laagwatertijden. Nog immer betekent een rode vlag dat het verboden is te zwemmen; een gele vlag is het signaal van gevaarlijk water. De lifeguards kijken naar het tij, de stroming en de wind en bepalen dan of er gezwommen kan worden. De hoogwatertijd is daarbij slechts een leidraad.

En is uw kind zoek of is er een kind gevonden? Dan hijst de post de vlag met het vraagteken. Gebruinde koppen en getrainde lijven struinen over de stranden en waken over de badgast. De KNRM heeft het goed geregeld.

En, je kunt je ter plekke inschrijven als Redder aan de Wal.

Op dit moment werken op de stranden van Ameland: LCL Jan Verbiest, Eline Tempelman, Nathan Bontsema, Huib Vermeer, Symen de Jong, Raul Camacho, Evelien Rietdijk, Frenske Eijsermans, René Kiewiet, Thole Floor, Roos Kocken, Michel Popken, Sven Jaeger, Kees van Tongeren en Enno de Haan.

>>> lees hier over de Lifeguards

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18168

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *