Bochtafsnijding vaargeul geopend

HOLWERD – De bochtafsnijding in de vaargeul tussen Holwerd en Ameland is vrijdagmiddag 12 april officieel geopend door Mieke Attema van Rijkswaterstaat, burgemeester Gerard van Klaveren van Ameland en Ger van Langen, directeur Wagenborg Passagiersdiensten.

In opdracht van Rijkswaterstaat baggerde aannemer Van der Lee vanaf 14 januari 2019 tot begin april een kleine 270.000 m3 zand en slib uit om de doorsteek mogelijk te maken. Het traject van 11.1 kilometer is met 800 meter ingekort. Dat levert een tijdwinst van 3 tot 6 minuten op, al wordt dat in de beginfase nog niet gehaald. De geul moet zich nog ‘zetten’. Op dit moment kunnen twee boten elkaar niet in het uitgebaggerde deel passeren. Juist daarom had Wagenborg graag een verbreding tot 75 meter gezien in plaats van 60 meter, zoals de vaargeul er nu bij ligt. De breedte van 75 meter past niet bij de status die de vaargeul heeft; het is geen hoofdvaarweg. Van Langen pleitte in februari 2018 voor erkenning van de vaargeul tussen Holwerd en Ameland als hoofdvaarwater.

Burgemeester Gerard van Klaveren erkent dat baggeren niet alles is en dat er vertragingen zullen blijven bestaan: “Het probleem los je nooit op.” De natuur is grillig, zegt hij.

De baggerwerkzaamheden aan de afsnijding van de bocht in de Vloedgeul heeft 3 miljoen euro gekost.

Het filmpje hieronder is genomen tijdens de baggerwerkzaamheden.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *