Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Blote Voetenpad Ameland geopend

NES – Het is het eerste Blote Voetenpad op de Waddeneilanden en daar zijn ze bij het Natuurcentrum wat trots op. Vandaag werd het officieel geopend, tezamen met de nieuw ingerichte Landschapszaal. Tamara Bok, gebiedsmanager Wadden Staatsbosbeheer verrichtte de opening.
Op de regenachtige maandagmiddag is het een drukte van belang, zodat directeur Joop de Jong van het Natuurcentrum moet improviseren. De honderden bezoekers aan de slechtweer voorziening krijgen alle ruimte om de tentoonstellingen te bekijken en daarom wijkt het gezelschap dat speciaal voor de opening is gekomen uit naar de kleine gehoorzaal. Die zit dan ook propvol met vrijwilligers en afgevaardigden van de samenwerkende instanties: Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat, It Fryske Gea, ANV Waddenvogels, Wetterskip Fryslân en de stichtingsbesturen van het Natuurcentrum en de overkoepelende Amelander musea.
Het gaat goed met het Natuurcentrum, vertelt Joop de Jong. Er komen zo’n 50.000 mensen binnen en er doen ongeveer 35.000 mensen mee aan de buitenactiviteiten zoals de Wadexcursies. De twee projecten van de Landschapszaal en het Blote Voeten pad moeten daar aan bijdragen.
Het Blote Voetenpad wordt al zo’n twee weken gebruikt en ook de Landschapszaal wordt al druk bezocht. Informatie wordt ondermeer doorgegeven door middels van diorama’s, lichtbeelden en spelletjes. De kinderen storten zich daar vol enthousiasme op. “We gaan wat af van de digitale informatievoorziening,” vertelt De Jong, die in zijn museum tientallen touchscreens heeft staan waarmee digitaal informatie over de flora en fauna te halen is. Ook daarin zitten spelletjes, zoals memorie en quizjes. De inrichting van de Landschapszaal is gebaseerd op fysieke spelletjes, zoals het ganzenbordspel waarbij je al spelende leert over ganzen.
Jan de Vries, voorzitter van Stichting Natuurcentrum, vertelt dat hij meteen enthousiast was over de Landschapszaal, maar het Blote Voetenpad niet zag zitten. Je kunt met blote voeten over het strand lopen, maar moet je daar nu een speciaal pad voor aanleggen? De Vries houdt liever zijn schoenen aan. Hij trekt ze alleen even uit voor de duur van zijn woordje. Als het Blote Voetenpad er dan toch komt, dan mag het ook wel spannend, bedacht De Vries en hij opperde om een deel te beleggen met spijkers, glas, koeienvlaai, distels en doornen en modder. Het idee was iets te avontuurlijk en het Blote Voetenpad is er gekomen met afwisselend grind, zand, houtsnippers, palen, grote stenen en basalt, een labyrint, een wateroversteekplaats en een route langs een bijenhotel. Het slingert zo’n kilometer om het natuurcentrum heen en er zijn nu al plannen voor uitbouw.
“Het is niet meer dan het is,” zegt directeur De Jong. We moeten er geen grote betekenissen achter zoeken. “De bezoekers vinden het gewoon leuk om te lopen.” Voor een opslag van 75 eurocent mag je over het Blote Voetenpad gaan en dan kun je je schoenen in de schoenenkast achterlaten of in een speciaal Blote Voetenpad rugzakje op de rug meedragen. Dat rugzakje kost een euro.
Tamara Bok opent eerst de Landschapszaal, die volgens haar binnen en buiten verbindt. Met de binnen opgedane informatie begrijp je meer van de landschappen buiten: “Oh, zit dat zo!” En dan doet zij haar schoenen uit en stapt op het grindpad, het begin van het Blote Voetenpad. Dat eerste stukje voelt niet echt fijn aan de voetzolen.
⇒ bekijk hier meer foto's