Bloody Mary op Internet

Steeds zie ik in gedachten weer mijn Mary
Vloekend en vechtend gelijk een man
Overal waar ze kwam schopte ze herrie
Ze kon zeilen zoals nu nog niemand kan
Refrein:
Ze heette Bloody Mary
En was de schrik der zee
Dus drink op Bloody Mary
En op alles wat ze dee
Waar haar schip verscheen was het erg gauw knokken
En niemand ontsnapte levend aan het gevecht
Beloningen konden helaas geen mens meer lokken
Want iedereen was aan ’t leven meer gehecht
Maar op zeek’re dag, ’t was net na ’t eten
Viel Mary overboord en ging toen heen
Ze kon niet zwemmen, dat was ze vergeten
Daarom zonk ze naar de diepte gelijk een steen
Ze heette Bloody Mary en was de schrik der zee. Het bruin- en Internetcafé is genoemd naar deze zeevrouw. Op het uithangbord staat Mary met de tepels bloot en een volle pul in de hand. Zou zij echt met ontbloot borst tussen al die stoere mannen het zwaard hebben geheven?
Na googelen met de naam Bloody Mary en surfen over het wereld wijde web kom je van alles tegen waar Bloody Mary een hand in heeft gehad. Van coctail tot kampvuurliedje, van amazonepiraat tot koningin van Engeland.
Een ding wordt duidelijk. Het uithangbord van het vernoemde café is een creatieve uiting zonder historische correctheid. Bloody  Mary  was namelijk een vrouw die in mannenkleren liep.
Haar echte naam was Mary Read.
Mary werd omstreeks 1690 in Londen geboren. Haar moeder voedde haar op als een jongen om op die manier het verlies van het overleden zoontje te compenseren. Mary liep van huis weg toen ze dertien was en nam onder de naam Mark Read dienst bij de cavalerie van een Vlaams huurleger. Ze werd verliefd op een Brabantse medesoldaat en viel door de mand.
Nadat beide geliefden ontslag uit het leger hadden genomen begonnen ze in Breda een herberg genaamd De Drie Hoefijzers. Toen enkele jaren later haar man overleed nam Mary opnieuw haar toevlucht tot de travestie. Ze monsterde in Antwerpen aan als matroos op een schip met als bestemming West-Indië. Het schip werd geënterd door het piratenschip van Jack Rackam, bijgenaamd Calico Jack. Rackam’s vrouw Anne Bonny was de stuurman.
Mary sloot zich bij de piraten aan. Net als Anne werd ze een legendarische en nietsontziende amazonepiraat. In november 1720 werd het schip van Calico Jack opgebracht en de hele bemanning tot de galg veroordeeld. Of Mary Read ook echt is opgehangen of dat ze zwanger was en in een kerker in Jamaica is gestorven, is altijd onopgehelderd gebleven.
De naam Bloody Mary is ook verbonden met het Engelse koningshuis.
De Mary die later Bloody is genoemd was het enige overlevende kind van Hendrik VIII en zijn eerste vrouw Catherine van Aragon. Ze werd geboren in 1516.

Na de afzetting van haar achternicht Jane Grey, die slechts negen dagen had geregeerd, werd zij "door het volk" geroepen om de troon te bestijgen als de rechtmatige opvolgster van de zo jong overleden koning Edward VI. Mary werd geproclameerd tot koningin op 19 juli 1553 en was daarmee de eerste vrouw op de Engelse troon, die algemeen werd aanvaard.
Op 25 juli 1554 trad Mary I in het huwelijk met prins Philips II van Spanje, de zoon van keizer Karel V. Philips kreeg weliswaar de titel van Koning van Engeland, maar niet de bevoegdheden, die daar eigenlijk bij hoorden.

Mary was katholiek en had om die reden aanvankelijk geen kans om de troon te bestijgen, maar door allerlei machinaties was ze het na de kortstondige regering van Lady Jane Grey toch geworden. Na haar huwelijk met de katholieke Philips van Spanje vreesde Engeland het ergste. Men was beducht voor interne godsdienstige ongeregeldheden en die kwamen er ook. Mary trok alle wetten in van haar voorgangers, die de geloofsuitingen en rechten van de katholieken beperkten. Overal in het land kon men de brandstapels zien oplaaien. Veel andersdenkenden werden gedood. Mary kreeg toen de bijnaam "Bloody Mary".

Mary was een energieke dame, die wel kunstzinnig was, maar ze had een blinde geloofsijver. Alles moest wijken voor haar katholieke opvattingen, maar uiteindelijk bereikte ze het tegendeel: Onder haar opvolgster werd Engeland definitief een protestante natie.

Mary overleed in het paleis van Sint James op 17 november 1558 en werd begraven in de kapel van Hendrik VIII in de abdij van Westminster. Ze werd na een regeringsperiode van ruim vijf jaar opgevolgd door haar halfzuster Elisabeth I.
Maak er maar een lekkere cocktail van. Een als een kerel vechtend meissie in mannenkleren mixen we met een geloofsijverige kunstzinnige energieke Engelse koningin. Een Bloody Mary in het kwadraat met een pint in de hand en een Bijbel naast het toetsenbord.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *