Bijzondere ring terug op Ameland

HOLLUM – In het voorjaar van 2012 werd een oude gouden ring in het weiland nabij het gemeentehuis in Ballum op Ameland gevonden. Dit is mogelijk een sieraad van een van de Van Cammingha’s. Via een omweg is de ring weer op het eiland en te zien.

Camminghaslot

De gouden ring kwam boven nadat het stuk land met een metaaldetector was doorzocht. Op de plek van het huidige gemeentehuis stond vroeger het Camminghaslot (1425-1829). Bij thuiskomst zette een vriend van de vinder foto’s van de vondst op het forum Muntenbodemvondsten waar hij later door Jacob Roep, beheerder van de website Amelander historie, werd opgemerkt. Deze zocht contact om te horen wat de plannen met de ring waren. Men wilde graag dat de ring op Ameland zou blijven waarop oud-conservator van het Fries Museum, Evert Kramer, namens de vinder contact opnam met Joop de Jong, directeur van Stichting Amelander Musea (STAM).

Veiling

Helaas beschikt de stichting over onvoldoende financiële middelen om de ring te kunnen kopen. Ook liepen de onderhandelingen met een Amelander particulier op niets uit. De ring leek voorgoed uit beeld te verdwijnen, toen men besloot de ring op een buitenlandse veiling te koop aan te bieden. Gelukkig belandde de ring in goede handen. Afgelopen week nam de nieuwe eigenaar contact op met Jacob Roep en gaf aan de ring graag op Ameland te laten exposeren. Daarvoor werd opnieuw contact gezocht met STAM-directeur De Jong. In overleg werd besloten om de ring tijdelijk op te nemen in de expositie van het Sorgdragermuseum in Hollum.

Onderzoek 

In tussentijd wordt onderzocht van wie de ring geweest zou kunnen zijn en door wie hij is gemaakt. Het Camminghaslot werd in de periode 1425-1681 door de adellijke familie Van Cammingha bewoond. Deskundigen verklaren dat de ring in een uitzonderlijke goede staat verkeert. Zo ziet het glas er nog volledig gaaf uit. Waarschijnlijk is hij in de periode 1550-1600 gemaakt. De vindplaats en datering doen vermoeden dat de ring ooit door een Van Cammingha is gedragen. Of het een dames- of herenring is geweest moet ook uit onderzoek blijken.

Vakman

Op de ring staan geen tekens, zoals een meesterteken of keurmerk, die meer over de maker kunnen vertellen. Waarschijnlijk is hij in de periode van de Renaissance in Nederland vervaardigd. De edelsmid moet een vakman zijn geweest. Wellicht dat in de toekomst meer over de maker en de drager van de ring bekend zal worden.  

De ring is vanaf 5 augustus tot eind november 2014 in het Sorgdragermuseum in Hollum te zien.

lees hier over de Van Cammingha's

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18271

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *