Bijzondere overeenkomsten tussen Ameland en Bari

Wanneer we het hebben over Ameland, dan is het logisch dat je misschien niet direct de link legt met Bari. Bari is een plaats in Italië, die veel meer overeenkomsten heeft met onze waddeneilanden dan we op voorhand zouden denken. Een daarvan is Ameland, gelegen aan de Noordzeekust. Aan de andere kant van Europa vinden we de Italiaanse stad Bari, gelegen aan de kust van de Adriatische Zee. Hoewel deze twee locaties op het eerste gezicht misschien ver uit elkaar liggen, zijn er toch opvallende overeenkomsten te ontdekken. Omdat we jullie deze natuurlijk niet willen onthouden, hebben we er een aantal voor jullie uitgehaald, die we graag met je willen bespreken.

Stukje historie

Zowel Ameland als Italië Bari hebben een rijke historie die teruggaat tot de vroege middeleeuwen. Op Ameland kun je bijvoorbeeld het prachtige en tevens ook enorme kasteel van Ameland bezoeken, dat stamt uit de 13e eeuw. In Bari is de oude stad, ook wel ‘Bari Vecchia’ genoemd, een echte trekpleister. Hier kun je door de smalle straatjes struinen en op één van de vele sfeervolle pleinen genieten van de vele historische gebouwen zoals de Basiliek van Sint Nicolaas. In dat opzicht vanuit historisch oogpunt dus zeker de nodige overeenkomsten.

Beide hebben een prachtige natuur

Zowel Ameland als Bari worden omgeven door prachtige natuur. Op Ameland kan je eindeloos wandelen over en door de uitgestrekte duinen, langs mooie stranden en door groene bossen. Bari daarentegen biedt vanuit verschillende plekken prachtige uitzichten op de azuurblauwe zee en heeft verschillende parken waar je kunt genieten van een picknick in de schaduw van de kenmerkende Italiaanse olijfbomen. in de omgeving van Bari zijn er overigens nog veel meer mooie soortgelijke plaatsen te vinden, waaronder Monopoli Puglia dat onderdeel is van de gelijknamige streek.

Culinair genieten

Wie denkt aan Italië, denkt natuurlijk meteen aan pasta en pizza. Logisch, maar dit is niet waar Bari bekend om staat. Wel hebben Ameland en Bari één ding met elkaar gemeen en dat is dat je er beiden heerlijk kunt eten. Waar in Ameland vooral de vis enorm populair is, kent Bari natuurlijk tal van andere heerlijke gerechten. Overigens staat ook de vis in Bari hoog op de lijst als we de echte kenners mogen geloven.

Gastvrijheid en gezelligheid

Of je nu op Ameland bent of in Bari, overal word je hartelijk ontvangen door de lokale bevolking. Zowel de eilanders als de Italianen staan bekend om hun gastvrijheid en vriendelijkheid. Of je nu een strandtent binnenloopt voor een lekker drankje of een lokaal restaurant bezoekt, je zult je altijd welkom voelen.

Het verschil

Het verschil is als we kijken naar het type locatie natuurlijk wel groot. Toch zien we dat er in grote lijnen best wel overeenkomsten zijn. Misschien dan wel niet op detailniveau, maar wel als het gaat om de gastvrijheid, het lekkere eten en natuurlijk ook de prachtige natuur. Ook als we kijken naar een stukje geschiedenis en cultuur zijn er de nodige raakvlakken. We kunnen dus wel stellen dat de beide prachtige plekken in de basis de nodige overeenkomsten hebben.

Tom Wegeling
Tom Wegeling
Artikelen: 8

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *