Bijenbevruchtingsstation heeft bord

HOLLUM – Het was een wens van de bijenhoudersvereniging op Ameland, om bij het bevruchtingstation aan de Pietje Miedeweg een informatiebord te plaatsen, zodat passanten leren over de bij. In het weiland staat sinds vorige week weer een flink aantal gekleurde kistjes, die met elkaar een heus bijendorp vormen. In elk kistje zitten twee tot vier koninginnen, die vaak een lange reis hebben gemaakt om in het weiland van Staatsbosbeheer te worden bevrucht door Amelander Buckfast darren. Ze komen van heinde en verre, uit heel Nederland, België, Duitsland tot aan Oostenrijk toe. De kistjes worden naar de dijk bij Holwerd gebracht, waar vrijwilligers van de Amelander bijenvereniging ze ophalen voor verder vervoer naar het eiland.

Het Amelander teeltstation heeft Amelander darren in grote kisten. Die zwermen uit en zoeken de koninginnen op. Met de bevruchte koninginnen kunnen de imkers hun volk kweken en de werksters van het volk gaan op zoek naar de nectar. Op Ameland zoeken ze die in alles wat bloeit: herfstleeuwetand, paardenbloem, wilgeroosje, rode en witte klaver. Wat bloeit kan een bezoek van een bij verwachten.

Dertig vrijwilligers, allen van het vasteland, zijn doende met de bijen. Zij vervoeren de kastjes naar en van het eiland en plaatsen die in het weiland bij de Pietje Miedeweg of achter de eendenkooi. Daar op het Oerd is ook een afdeling van het teeltstation te vinden.

Jan Wijnberg is op dit moment de enige Amelander imker en hij is er druk mee. Om eilanders en gasten te informeren over de kleurige kastjes en om ze te verzoeken niet dichter bij de bijen te komen zodat darren en koninginnen hun bevruchtende werk kunnen doen, wilde de bijenvereniging meedoen met de COOP- verenigingen buizenactie, eerder dit jaar. Helaas zat de bijenvereniging niet bij de twintig die mee mochten doen met de actie waarmee geld voor de vereniging kon worden gespaard. Toen bedacht Wijnberg zijn eigen actie en die had groot succes. Er kwam bijna 700 euro binnen en met dat geld kon het grootste deel van het informatiebord bekostigd worden.

Bijen zijn niet alleen leuk om te zien, rustgevend om te horen, maar ook heel nuttig voor het eiland. Zonder bijen geen bloemen en zonder bijen geen overheerlijke honing die Jan Wijnberg zelf slingert en in een paar winkels onder  de naam Galgesloat heuning verkoopt.

Een bezoekje aan het bevruchtingsstation is interessant en het informatiebord vertelt veel over de Buckafstbij op Ameland.

Wie ook mee wil werken aan het behoud van de bloemenweelde en de bijenstand op Ameland, kan contact met Jan Botte Wijnberg opnemen.

Wijnberg en de Buckfastbijenvereniging bedanken alle spontane donateurs hartelijk. Door die steun is het informatiebord er toch gekomen. Donaties zijn nog steeds van harte welkom:  het helpt de Buckfastbijenvereniging haar werk voor de natuur van Ameland te doen.

De ontwikkelingen rond de bijenstand is zorgelijk. Om extra aandacht aan de schoonheid en het nut van een gezonde bijenstand te geven is 2012 uitgeroepen tot Jaar van de Bij.

>>> lees hier over de Buckfastbij op Ameland

>>> lees hier over het Jaar van de Bij

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *