Bibliotheken op Ameland geopend

HOLLUM – Burgemeester Albert de Hoop opende zaterdag 27 juni de bibliotheek in Nes en de dependance in Hollum officieel. Van een bibliobus die eens per week het eiland aandeed is het eiland twee bibliotheekvoorzieningen rijker die de meeste openingsuren van alle bibliotheken in Friesland kent.

Het voortraject loopt vanaf 2003, toen enkele Amelanders zich wilden inzetten voor een vaste voorziening. Via een werkgroep die in 2005 met een rapport kwam dat de vaste bibliotheekvoorziening op het eiland onderbouwde besloot de gemeenteraad in 2008 dat de bibliotheek er moest komen.

Door een unieke samenwerkingsvorm tussen Bibliotheken Noordoost Fryslân, VVV Ameland en De Markthal kan Ameland nu beschikken over twee vestigingen.

Zowel burgemeester De Hoop als Jouke Bethlehem, directeur Bibliotheken NoordoostFryslân, spreekt van een succesformule. De afgelopen drie maanden hebben de VVV medewerkers al 220 nieuwe Amelander leden kunnen inschrijven. Dat is een verhoging van het ledental met 30%. De uitleen van boeken kent een ongelooflijke stijging van 60% en dan moet de uitleen aan gasten nog beginnen.

De bezoekers van het eiland kunnen voor € 3,– een biebpas aanschaffen die twee jaar geldig blijft. Voor elk geleend boek betalen ze 1 euro.

Bij de VVV ligt een folder die accommodatieverhuurders in hun vakantieverblijf kunnen leggen ter informatie aan de gasten.

>>> lees hier 28-9-05 Amelanders willen vaste bibliotheek

>>> lees hier 26-8-08 Historisch besluit

>>> lees hier 28-10-08 Bibliobus blijft nog even rijden

>>> lees hier 4-6-09 Bieb in Hollum open

Informatie over de bibliotheek en informatie over digitaal boeken bestellen is te vinden op de website Onttdekdebieb.nl, te vinden onder ed B van Bibliotheek op de Links-pagina.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *