Bevrijdingsvuurestafette op Ameland

BALLUM – Welke Amelander hardlopers willen meelopen om het bevrijdingsvuur naar Ameland te brengen? Gemeentelijke sportmanager Casper van de kamp is op zoek naar nog een paar deelnemers. Meedoen kan lopend en fietsend.

In 2015 is het 70 jaar geleden dat het Koninkrijk der Nederlanden werd bevrijd door de Geallieerden. Al sinds 1948 wordt het Bevrijdingsvuur in de nacht van 4 op 5 mei Wageningen ontstoken. Voorafgaand vindt er op het 5 Mei Plein een Bevrijdingsvuurceremonie plaats.

In de loop der jaren is de Bevrijdingsvuurestafette uitgegroeid tot een nationaal evenement, waarbij veel sporters vanuit heel Nederland naar Wageningen komen om het vuur door middel van een estafette door het land te verspreiden.

Het Bevrijdingsvuur is hét symbool voor leven in vrede en vrijheid en is van Bayeux van de stranden van Normandië naar Eindhoven gebracht.

Atletiekvereniging Pallas ‘67 bracht het vervolgens in estafettevorm naar Wageningen. Hiermee is op 19 september 2014 het vuur van het Vrijheidsvuurmonument in Wageningen ververst. In de nacht van 4 op 5 mei wordt het door heel Nederland verspreid.

Sportgroepen vanuit het hele land komen naar Wageningen om het Bevrijdingsvuur op te halen en te brengen naar hun eigen gemeente. Burgemeester Van Rumund van Wageningen overhandigt het vuur aan de commissaris van de Koning van de startprovincie van 2015. De startprovincie van 2015 is Zeeland. Het Bevrijdingsvuur wordt naar de provincie gebracht. Dit is het landelijke startsein voor de viering van de Dag van de Vrijheid.

Dit jaar worden er vanuit heel Nederland ongeveer 180 gemeenten verwacht die loopgroepen afvaardigen om in Wageningen het Bevrijdingsvuur in ontvangst te nemen. Op dit moment zijn er al bijna 5000 lopers en begeleiders die deelnemen aan dit unieke, nationale evenement. Samen zorgen we ervoor dat het Bevrijdingsvuur in heel Nederland brandt!

Ameland

Vanaf Ameland zal dit jaar voor het eerst een (sport)delegatie naar Wageningen afreizen om het vuur naar het eiland te brengen. Middels 20 loopetappes en 4 fietsetappes zal het vuur op 5 mei om 15.30 uur op de pier in Holwerd aankomen om met de boot naar Ameland te reizen. Hier zal het bevrijdingsvuur als onderdeel van de 5 mei viering, georganiseerd door de Dorpsbelangen van Nes en Buren, aan het begin van de avond worden overhandigd aan de burgemeester Albert de Hoop. In het centrum van Nes zal hij met de meegedragen fakkel het officiële bevrijdingsvuur op Ameland ontsteken.

Internationaal

Dit jaar legt het Bevrijdingsvuur verschillende internationale routes af. Het vuur komt vanuit Auschwitz (PL) en Normandië (FR) naar Wageningen en vanuit Wageningen vertrekt het vuur richting Berlijn (DL) en Hull (UK).

 lees hier over Ameland en de oorlog

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *