Bevelvoerder brandweer Ameland meldt af

HOLLUM – Bevelvoerder Hans de Jong (1954) van blusgroep Hollum van de Amelander brandweer meldt zondagmiddag 10 juni 2012 voor de laatste keer af; hij verruilt zijn brandweerhelm voor golfpet. Zo hebben de collega-brandweerlieden het voor de Hollumer bedacht. Zesentwintig jaar was Hans de Jong vrijwilliger bij de brandweer, als spuitgast, groepscommandant en de laatste tien jaren als bevelvoerder. Zijn taak zit er op al zal De Jong de acties van de vuurvechters van het eiland blijven volgen. Een pieper blijft binnen handbereik.

De blusploeg bedacht een stunt als aanloop naar het afscheidsfeest: een rondje golf en daarna een barbecue, één van De Jongs favoriete maaltijden.

Om klokslag drie werd hij opgepiept voor een autobrand aan de Oosterhiemweg. Op het parkeerterrein van hotel Amelander Kaap stond de auto van zoon Jeroen vervaarlijk te roken. Het gezin De Jong, echtgenote Greta, dochter Jolanda, zoon Jeroen en schoondochter Hedwig Basteleur, zat in de auto. Het leek serieus: een passerende fietser stapte geschrokken af en riep: “Ze blijven nog in de auto zitten ook!” Hans de Jong had toen het geintje al in de gaten en stapte lachend uit de brandweerauto waarin hij met sirene en zwaailicht was komen aanrijden.

Hem wachtte een golfkar en golftenue, een fotosessie bij de kazerne, een rondrit met veel kabaal door het dorp met aansluitend het afscheidsfeest.

Het officiële afscheid volgt op 30 juni, wanneer ook de nieuwe tankautospuit van de blusgroep in gebruik wordt genomen. Formeel is De Jong 1 juli bevelvoerder af. Bevelvoerders van blusgroep Hollum zijn nu Freerk Jan Neij en Sicco de Vries.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *