Bescherming Noordzee nodig

AMSTERDAM –  Bijna alle Nederlanders (96 %) vinden het belangrijk dat delen van de Noordzee beschermd worden. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van GfK in opdracht van Greenpeace. Zeven op de tien zijn van mening dat zeereservaten moeten worden ingesteld: gebieden die afgeschermd worden voor elke vorm van economische activiteit. Ruim zeventig procent vindt bovendien dat stukken van de Noordzee gevrijwaard moeten worden van vissers. Het gaat slecht met onze zee en de overheid lijkt dat met een flinke korrel zout te nemen. Greenpeace koerst daarom met de ‘Arctic Sunrise’ richting Nederland om de roep om bescherming van de Noordzee kracht bij te zetten.

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders op flinke schaal recreëren in en bij de Noordzee. 35-Plussers genieten bij uitstek van een wandeling langs de kust (68 %), terwijl jongeren er vooral graag zonnen en zwemmen (respectievelijk 50 en 47 %). Dat zoveel Nederlanders willen dat de Noordzee beschermd wordt, is niet voor niets. Volgens de laatst bekende gegevens van het Planbureau voor de Leefomgeving heeft in de laatste eeuw een regelrechte kaalslag plaatsgevonden in onze zee. 

Op de vanmorgen gelanceerde website jouwmeterzee.nl daalt de bezoeker af naar de diepte van de Noordzee om te zien met welke grote gezondheidsproblemen ze te kampen heeft en hoe belangrijk goede bescherming is. Wie vindt dat de overheid de toekomst van onze zee serieus moet nemen, kan daar het Manifest der Zeven Zeeën ondertekenen, voor bescherming van onze zeeën en oceanen ver weg en dichtbij. Te beginnen met onze eigen vertrouwde en geliefde Noordzee waar we zo graag recreëren.

BNN maakt een telvisieprogramma met de naam Zeven Zeeën en gaat op zoek naar de beste actievoerder van Nederland.

⇒ lees hier het hele artikel over de Noordzee

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18169

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *