Bert Swart komt met advies

BALLUM – Algemeen Belang Ameland (ABA) en Ameland’82 (A’82) zijn de eerste twee partijen die moeten proberen of ze een coalitie kunnen vormen. Dat is het advies van Bert Swart.

Burgemeester Swart van Zuidhorn kwam vandaag als informateur met zijn advies naar Ameland. Sinds 29 maart hield hij gesprekken met lijsttrekkers, fractieleden en met sommige voorzitters van partijen. Ook sprak hij met de voorzitter van de gemeenteraad Albert de Hoop. Zijn steun en toeverlaat daarbij was griffier Jacqueline Metz. Swart keek naar de uitslag van de verkiezingen, besprak de pijnpunten tussen de partijen en destilleerde de best mogelijke coalitie. Tijdens een speciale raadsvergadering op maandag 7 april bracht hij zijn advies uit aan de raad.

ABA en A’82

Als eerste kwam de combinatie ABA plus A’82 met desnoods nog een kleine partij uit de bus. Het alternatief is A’82 plus CDA met wellicht een derde kleine partij.

Swart verkocht een mokerslag aan ABA met de boodschap dat het CDA uitsluit om met ABA te gaan regeren. ABA gaf juist te kennen graag met het CDA een coalitie te willen vormen.

Pijnlijk was daarna de vergissing van Swart dat hij ABA en CDA als mogelijk alternatief voor ABA en A’82 op de flapover noteerde en ook ABA noemde. Het was CDA-er Nico Oud die Swart op de misser attendeerde, want Oud weet donders goed dat hij niets met ABA wil.

Deuren

De fracties gaan nu met elkaar in gesprek, te beginnen met ABA en A’82. Zij gaan kijken of er een samenwerking in zit en of er een collegeprogramma is te schrijven. De deuren staan daartoe open, haastte de ene na de andere fractie te zeggen, maar er waren weinig lachende gezichten te zien in Ballum.

Dossier Gemeenteraadsverkiezingen 2014

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *