Bernard Kooiker

KNRM afscheid voor Bernard Kooiker
BALLUM – Bernard Kooiker heeft zaterdag 19 oktober afscheid genomen als commissielid van KNRM-station Ameland. Kooiker was 41 jaar vrijwilliger waarvan het laatste jaar als commissielid van het plaatselijke bestuur.

Vorig jaar april werd zijn 40-jarige jubileum gevierd met familie, collega’s en het KNRM hoofdbestuur. Toen werd hem gevraagd wanneer hij dacht te stoppen en hij zei: “Ik stop pas als de nieuwbouw van het boothuis en de renovatie van het bemanningsverblijf klaar is.” Het laatste jaar heeft hij menig uur in de verbouwing van beide verblijven van station Nes gestopt. Nu alles klaar is, neemt hij met een gerust hart afscheid nemen.

Kooiker, die walvisvaarder is geweest, begon in 1966 als helper bij KNRM-station Nes. Vanaf 1981 was hij opstapper tot 1991. Daarna was hij tot 1999 raketrichter en tot slot werd hij lid werd van de commissie van KNRM-station Ameland. Bernard zag in die 41 jaar het aantal reddingacties per jaar oplopen. Zijn eerste echte redding was in 1970. Kooiker heeft in totaal 223 acties meegemaakt en 328 mensen behouden binnen gebracht. Bernard werkte de afgelopen jaren met verschillende reddingsvoertuigen en vaartuigen. Hij heeft de komst van de kleine rubberboot, de iets grotere rubberboot  ‘Meun’ tot en met de grootste reddingboot de ‘Maria Hofker’ meegemaakt.

Uit handen van de voorzitter van KNRM-station Ameland Albert de Hoop kreeg Bernard Kooiker een prachtige spiegel met daarop twee afbeeldingen van de reddingboot Maria Hofker en de Ginaf-truck.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *