Bermen Ameland houden gemoederen bezig

BALLUM – De bermen op Ameland houden de gemoederen bezig. Fietsers en wandelaars, Amelanders en badgasten, willen van een weelderig bloeiende berm genieten. De overheid houdt oog voor verkeersveiligheid en boeren die stukken berm maaien voor de gemeente willen graag op tijd de kruiden oogsten als voer voor de koeien.

De gemeente krijgt er inmiddels brieven over van burgers. Hollumer Fokke Jan Polet schrijft verbaasd, verward en tenslotte boos te zijn geworden vanwege het maaien van de berm langs De Klonjes in Hollum. Voor de verkeersveiligheid is het niet noodzakelijk, schrijft hij, en verder is het teleurstellend voor iedereen die langs De Klonjes ging om te genieten van de volle berm en is het slecht voor de bijen en bloemen.

Wethouder Theo Faber geeft toe dat het maaien op 1 juli van de berm langs De Konjes een fout was. Alle aandacht voor de bermen, niet alleen De Klonjes maar alle groenstroken langs de eilander wegen, zijn een aanzet voor een nieuw maaibeleid, zegt de wethouder. Cruydhoek, specialist in wildeplantenzaden, adviseert de gemeente over eventueel bijzaaien van inheemse wilde planten. Er staan wel 25 tot 30 soorten in de berm, zegt raadslid Jan Wijnberg van Algemeen Belang Ameland. Menig gemeente is daar jaloers op, weet Wijnberg. Het raadslid houdt de bloeiende bermen op de raadsagenda.

De maaipraktijk wordt eindelijk op schrift gezet. Tot nu toe werd 15 juni aangehouden als datum waarna gemaaid mag worden. Het lijkt erop dat die datum wordt losgelaten en dat de maaimachines meer afhankelijk van het weer en zo laat mogelijk ingezet gaan worden. Als de veiligheid niet in het geding is kunnen de bloemen en grassen zo lang mogelijk blijven staan. Begin 2021 komt de gemeente met dit maaibeleid op schrift.

Studenten van de Waddencampus dragen ook bij aan de weelderige bermen op het eiland. Zij hebben onderzocht wat de voor- en nadelen zijn van verschillende maaimachines, het al dan niet opruimen van het maaisel en op welke wijze dit kan bijdrage aan meer diversiteit. Als daar verrassende ideeën uitkomen neemt de gemeente die mee in het komende maaibeleid.

⇒ lees hier Aandacht voor Siden Daske en Papekloat

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *