Ballonnen: er is nauwelijks tegen te milieujutten

HOLLUM – Ballonnen en wensballonnen, ze zijn een crime voor milieu, dieren en erfgoed. Tegen oplatingen van ballonnen wordt al geruime tijd actie gevoerd. De ballonnen die bij een feestelijke gebeurtenis worden opgelaten laten nare restjes achter, die niet of nauwelijks vergaan of in magen van vissen en vogels belanden. Die dieren sterven dan met een volle maag van de honger. Wensballonnen leveren nog eens een extra gevaar op van brand, naast de rommel die ze in het milieu veroorzaken. Molenbeheerders trokken daarover begin dit jaar al eens aan de bel.

De rijksoverheid roept gemeenten op ballonoplatingen actief te ontmoedigen, mede naar aanleiding van een motie die de Tweede Kamer in december 2014 heeft aangenomen. Gemeente Ameland heeft nog niet zo'n ontmoedigingsbeleid al steunt burgemeester Albert de Hoop de actie tegen ballonoplatingen.

Een wandeling, waarvan een kleine kilometer over het strand leverde, zonder al te veel moeite te doen 14 lintjes met ballonrestjes op. Er is nauwelijks tegen te milieujutten, en het is elke dag prijs. Kustgemeenten zoals Ameland zouden voorbeeldgemeenten kunnen zijn, waar het oplaten van ballonnen actief wordt ontmoedigd, net als het meenemen van je eigen afval. 

bekijk hier de foto's van de score tijdens een strandwandeling van 9 juni 2017

lees hier over Lintje voor burgemeester Ameland

lees hier over de leuke alternatieven voor ballonoplatingen

⇒ zie hier waar de restjes van ballonnen blijven en wat ze met een vogel kunnen doen

 bekijk hier het filmpje met de oproep van de molenaar van Kinderdijk

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *