Ballonnen en wensballonnen: een crime

HOLLUM – Ballonnen en wensballonnen, ze zijn een crime voor milieu, dieren en erfgoed. Tegen oplatingen van ballonnen wordt al geruime tijd actie gevoerd. De ballonnen die bij een feestelijke gebeurtenis worden opgelaten laten nare restjes achter, die niet of nauwelijks vergaan of in magen van vissen en vogels belanden. Die dieren sterven dan met een volle maag van de honger. 

Wensballonnen hebben een andere onhebbelijkheid. Het ziet er fantastisch uit en dat je bij het oplaten nog een wens mag doen is al helemaal fijn, maar ze worden de lucht in gestuurd met open vuur. Molenaars houden hun hart vast en de molenaars van werelderfgoed Kinderdijk luiden de noodklok en roepen om een verbod op wensballonnen.

Wat voor de molens in de Alblasserwaard geldt gaat ook op voor de twee molens op Ameland. De rieten kappen zijn brandgevoelig en niemand moet eraan denken dat een wensballon op het riet landt en brand veroorzaakt. Niet in een molen en ook niet in een boerderij of woonhuis.

De rijksoverheid roept gemeenten op ballonoplatingen actief te ontmoedigen, mede naar aanleiding van een motie die de Tweede Kamer in december 2014 heeft aangenomen. Gemeente Ameland heeft nog niet zo'n ontmoedigingsbeleid al steunt burgemeester Albert de Hoop de actie tegen ballonoplatingen.

lees hier over Lintje voor burgemeester Ameland

lees hier over de leuke alternatieven voor ballonoplatingen

⇒ zie hier waar de restjes van ballonnen blijven en wat ze met een vogel kunnen doen

 bekijk hier het filmpje met de oproep van de molenaar van Kinderdijk

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *