Frans energiebedrijf ENGIE E&P gaat geen gas winnen bij Schiermonnikoog

HARLINGEN – Vandaag maakte ENGIE E&P Nederland B.V (ENGIE) bekend geen gas meer te willen winnen in het waddengebied. ENGIE noemt als redenen voor haar besluit een gebrek aan economisch perspectief en het ontbreken van maatschappelijk draagvlak voor gaswinning op deze plek vlak bij Werelderfgoed Waddenzee. Het Franse energiebedrijf deed deze aankondiging na de uitspraak vanochtend van de Raad van State over een vergunning die het bedrijf had gekregen voor een proefboring bij Schiermonnikoog. De Waddenvereniging, bewoners van Schiermonnikoog, Natuurmonumenten, Milieudefensie en Urgenda zijn blij met deze aankondiging. ENGIE zal de verleende milieuvergunning voor deze proefboring teruggeven aan de minister van Economische Zaken. De organisaties zien het besluit van ENGIE als een doorbraak. ENGIE geeft als eerste energiebedrijf aan dat een gebrek aan maatschappelijk draagvlak een belangrijke rol heeft gespeeld bij de beslissing om geen gas te willen winnen. Maar ENGIE laat ook doorschemeren dat gaswinning op deze plek bij het waddengebied meer gaat kosten dan het kan opleveren.

‘Dit is een duidelijk signaal van een groot internationaal energiebedrijf aan politici, investeerders, bewoners van het waddengebied en natuurlijk andere energiebedrijven als Shell dat samen met ExxonMobil vanuit het Friese Ternaard nog meer aardgas onder de Waddenzee wil weghalen,’ aldus een verheugde Arjan Berkhuysen, directeur van de Waddenvereniging. De Waddenvereniging, Urgenda, Milieudefensie, Natuurmonumenten en de Werkgroep Vrije Horizon Schiermonnikoog voerden een aantal gesprekken met ENGIE over de plannen voor gaswinning waarin het gebrek aan maatschappelijk draagvlak op het eiland en ver daarbuiten werd benadrukt. Het besluit van ENGIE lijkt goed aan te sluiten aan bij deze boodschap.

Uitspraak Raad van State 

Juist vandaag gaf de Raad van State goedkeuring aan ENGIE voor de aangevraagde vergunningen. ENGIE had op basis van deze uitspraak door kunnen gaan met de voorbereidingen voor gaswinning bij Schiermonnikoog. Het besluit van ENGIE om toch niet naar gas te gaan boren komt nog geen twee weken nadat drie grote Nederlandse banken lieten weten gaswinning onder de Waddenzee uit te sluiten van financiering. Arjan Berkhuysen: 'Het is duidelijk dat mensen in de regio en onze achterban gaswinning in het waddengebied niet meer accepteren. Dat grote bedrijven als ENGIE dat signaal serieus nemen terwijl de overheid hele andere signalen afgeeft, is opmerkelijk. Kort geleden lieten drie grote Nederlandse banken weten gaswinning bij het Werelderfgoed Waddenzee uit te sluiten van financiering. De tijd lijkt rijp om helemaal te stoppen met alle plannen voor nieuwe gaswinning in het waddengebied. Het zou mooi zijn als alle energiebedrijven mee gaan helpen aan de best mogelijke bescherming van Werelderfgoed Waddenzee door te doen wat ENGIE vandaag deed.'

In november 2016 liet minister Kamp nog aan de Tweede Kamer weten dat wat hem betreft de proefboring door ENGIE ten noorden van Schiermonnikoog gewoon door kon gaan. Hij negeerde daarmee een duidelijke wens van een meerderheid in de Tweede Kamer. Berkhuysen: 'Nu ENGIE de vergunning teruggeeft zijn wij benieuwd wat minister Kamp nu gaat doen. De Tweede Kamer heeft in 2016 een motie aangenomen om geen gas te winnen bij Schiermonnikoog. Nu wil het bedrijf zelf ook niet meer. De minister krijgt zo een onverwachte en unieke kans om de Waddenzee en natuurgebieden op en rond de eilanden nog beter te beschermen. We hopen dat hij vandaag nog deze kans pakt.'

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *