Avond vol Verhalen in Sier aan Zee

HOLLUM – Donderdag 11 november start het allereerste vertelfestival op Ameland, Expeditie Ameland – a storytelling adventure. Overdag zijn er workshops en de avonden van 11, 12 en 13 november zijn gevuld met vertellingen.

Op 12 november is dat de Avond vol Verhalen, waar internationaal bekende vertellers Shonaleigh Cumbers en Sahand Sahebdivani de avond vullen met hun prachtigste verhalen. Zij vertellen in het Engels.

Avond vol Verhalen

Who is my tribe? Storytelling at his best.

  • Vrijdag 12 november
  • 20:00 – 22:00 uur
  • Sier aan Zee
  • Aanmelden via info@opverhaal.nl
  • € 10,–


Shonaleigh Cumbers

Shonaleigh is een verteller die door haar Bubbe (grootmoeder) is grootgebracht in de Drut’syla traditie. In deze Joodse traditie worden de verhalen overgedragen van grootmoeder op kleindochter.

Ze zegt hierover: “Je hoort mensen praten over de wederopleving van het verhalen vertellen, maar in de Joodse cultuur is het nooit weg geweest. Vanaf mijn vierde jaar leefde en ademde ik de verhalen van mijn jeugd, onbewust ervan dat dit iets ongewoons was. Ik dacht dat het heel gewoon was en dat alle vertellers zo’n achtergrond hadden… Het was routine om ’s avonds in slaap te vallen terwijl ik luisterde naar liedjes en verhalen in het Engels, Jiddisch, Hebreeuws, Nederlands en Turks – een prachtige kleurrijke mix.”

Shonaleigh is een toegewijde en geëngageerde verteller die zich ervoor inzet om de Drut’syla traditie te verbreiden en delen. Ze beschikt over een repertoire van meer dan drieduizend verhalen. Deze kunnen aangepast worden aan het thema en het publiek waarmee ze werkt.

Shonaleigh was voor het eerst te gast op Ameland in 2018, het jaar dat Ameland Eiland van Hidde Dirks kat was. Haar enthousiasme voor het eiland en zijn verhalen is één van de drijvende krachten achter Expeditie Ameland.

Sahand Sahebdivani

Sahands wortels als verteller liggen in Iran. De ouders van Sahand vluchtten 33 jaar geleden uit Iran naar Nederland. Jarenlang runden ze samen een wasserette, waar ze mee stopten toen hun zoon in 2004 de Mezrab, centrum voor cultuur en storytelling, begon. In een interview met One World zei Sahand daarover: “Mijn ouders zijn hele kunstzinnige mensen. Mijn moeder kan erg mooi zingen en mijn vader is een geboren verteller. Zijn podium was onze keuken en ik was zijn eenmanspubliek. Daar zat ik dan als klein kereltje ademloos te luisteren. En al had hij maar één toehoorder, zijn verhalen deden niet onder voor die van een professional. Later op school kreeg ik zelf de behoefte om te vertellen. Niemand van mijn vrienden bleek Iraanse verhalen te kennen.” In een tijd waarin iedereen de wereld in zijn eigen bubble kan beleven, wil Sahand verbinden door verhalen. “Verhalen zijn een manier om een andere gemeenschap te leren begrijpen."

Sahand is ook een van de drijvende krachten achter de Mezrab Storytelling School. Hij werkt zowel in het Nederlands, Perzisch als Engels als schrijver en programmamaker rond een breed scala aan culturele, sociale en politieke onderwerpen. Als hij niet in Amsterdam is, reist hij de wereld rond met zijn band, vertelvoorstellingen en workshops.

⇒ Lees hier in het Duits en Engels over Shonaleigh en Sahand

Expeditie Ameland

11 november

Verhalenroute door Hollum

12 november

Avond vol Verhalen in Sier aan Zee

13 november 2021

Verteldiner in Sier aan Zee

  

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *