Autobandengranulaat: “Als het zeven generaties geen kwaad heeft gedaan”

BUREN – Geel Wit wilde wel een kunstgrasveld, maar was ook tevreden geweest met een goed aangelegd gewoon grasveld. Ook was er de roep eerst de sportnotitie af te wachten en pas daarna te besluiten over grote uitgaven als voor dit sportveld, dat 385.000 euro kost. De inspreker van Sportclub Amelandia die dat te berde bracht werd nog door raadslid Rudolf Teuben van A’82 van oost-west stemmingmakerij beticht.

Instrooikorrels

Wellicht komt het veld nog duurder uit als er voor de instrooi voor kurkkorrels in plaats van rubber moet worden gekozen uit veiligheid voor de sporters. Dat is 50.000 euro duurder, kosten die deels jaarlijks terugkomen. Bovendien moet het hele veld na 15 jaar worden vervangen en komen alle kosten opnieuw voorbij. Een iets verhoogd en goed gedraineerd grasveld had 75.000 euro gekost. De natuurgrasvariant stond nota bene genoemd in het collegevoorstel.

Rubbergranulaat

Al ver voor het besluit over het Geel Wit kunstgrasveld was duidelijk dat het rubbergranulaat uit oude autobanden verre van lekker materiaal is. Er zitten giftige stoffen in die er niet uit te halen zijn en waardoor het ongeschikt is voor sportvelden. Laat staan dat je er kinderen op laat spelen en slidings op gaat maken. Toch besloot het bestuur van Geel Wit de aanvraag door te zetten en toch besloot een kleine meerderheid van de Amelander gemeenteraad voor de grote uitgave van het ongezonde materiaal. Ameland’82 koos voor, VVD koos voor en het CDA koos ook voor. PvdA en Algemeen Belang Ameland stemden tegen. De raad ging voorbij aan het adagium 'Bij twijfel niet inhalen' en maakte van rood het nieuwe Amelander groen.

Raadsvergadering mei 2016

Rudolf Teuben (A’82): “Na rijp beraad hebben wij besloten te kiezen voor een kunstgrasveld.” André Tuil (VVD): “Het lijkt me een goede investering voor het eiland.” Jeroen de Jong (CDA) geeft aan dat zijn fractie besloten heeft vóór kunstgras te kiezen. Irma Marinus (PvdA) meent net als inspreker Piet Faber van Amelandia dat de gemeente eerst met een sportnotitie moet komen waarin staat waar het eiland met de sport naartoe wil. Marinus kiest voor de natuurgrasvariant. Jan Wijnberg (ABA): “Wij kiezen voor natuurgras. ABA heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. Is dat hier ook het geval?” Wethouder Oud zei toen niets meer en is nu op vakantie en even niet bereikbaar voor commentaar.

Aandacht

Inmiddels bestoken meerdere raadsleden en ongeruste burgers het college met vragen over de kwestie. “Het heeft onze aandacht,” laat de gemeente weten. Geel Wit wordt ook aan het jasje getrokken en het bestuur heeft een gesprek aangevraagd met de gemeente, de eigenaar van het veld.

Uit de Zembla-uitzending van 5 oktober 2016:

  • Op één voetbalveld wordt het granulaat van 20.000 autobanden verstrooid
  • In die korrels zitten PAK’s, lood, zink, benzeen, kwik, cadmium, chroom
  • Soms zitten er vermalen buizen uit de petrochemische industrie tussen, die de giftigheid nog eens verhogen
  • Keepers hebben meer last van het gif door hun wijze van training
  • De korrels komen in de schaafwonden en in de kleren
  • Sporters die veel duiken en slidings maken krijgen de korrels ook in de mond en slikken ze door
  • Onderzocht wordt de tendens dat er meer leukemie en lymfeklierkanker bij keepers voorkomt die op rubbergranulaat trainen
  • Het rubber stinkt en wordt warm in de zon
  • Het gif in de korrels heeft een factor tien van de toegestane waarde
  • Rubbergranulaat hoeft niet aan die norm te voldoen
  • De korrels worden aangeboden vanwege belangen van industrie en veldenbouwers
  • Zelfs aannemers twijfelen aan het spul waarmee ze werken
  • Advies: Niet meer op velden spelen tot er zekerheid is over de risico’s, om met de indianen te spreken: 'Als het zeven generaties geen kwaad heeft gedaan, dan kun je het doen.'

⇒ lees hier over de beslissing in de Amelander gemeenteraad betreffende het kunstgrasveld van Geel Wit

⇒ lees hier over Kunstgras en de PAK's in de korrels

⇒ Zembla, 21.15 uur, NPO 2: Uitzending Gemist 5 oktober 2016

⇒ tik Kunstgras in bij ZOEKEN om op deze website meer over dat onderwerp en de besluitvorming te lezen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18261

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *