Atlantikwall erfgoed herontdekt tijdens Bunkerdag

NES – Vaak onopvallend verborgen in het landschap, ligt de Nederlandse kust nog vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag 25 mei is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan van Zeeland tot en met de Waddeneilanden bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. De betonnen kolossen zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting. In Friesland gaan dit jaar de Atlantikwall bunkers in Kornwerderzand en op de eilanden open voor publiek. Op Terschelling gaat wordt voor de gelegenheid zelfs een bunker opgegraven. Bunkermuseum Schlei organiseert een speciale nachtrondleiding langs het WO2 erfgoed op het eiland. Bekijk hieronder het filmpje van Bunkerdag 2018 op Ameland.

Atlantikwall

De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting.Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een 6200 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio. Niet alleen moesten vele kustbewoners evacueren. Waar langs de kust bewoners gedwongen werden te evacueren, werd de bevolking op de Waddeneilanden juist gedwongen te blijven en samen te leven met de Duitse soldaten. De bezetter wilde dat het economische leven gewoon doorging en dat van alle voorzieningen gebruiken kon worden gemaakt.

Bunkerdag in Friesland

Wat van de buitenkant niet meer dan een blok beton lijkt, wordt tijdens Bunkerdag tot leven gebracht door de verhalen van de vele vrijwilligers. Bezoek je Friesland vanaf de Afsluitdijk, maak dan een stop in Kornwerderzand. Hier liggen de beroemde kazematten. Slechts 225 Nederlandse soldaten wisten ruim 15.000 Duitse soldaten tegen te houden in de meidagen van 1940. De Tigerstelling op Terschelling speelde een belangrijke rol tijdens de oorlog. Speciaal voor Bunkerdag wordt de Fourierbunker opgegraven en voor één dag toegankelijk gemaakt. In dit bouwwerk werden de uniformen voor soldaten en officiers aangemeten. In de duinen van Ameland ligt de voormalige keukenbunker, nu ingericht als museum. Tijdens een wandeling horen bezoekers meer over het bunkercomplex tijdens de oorlog. Nachtbrakers gaan op Schiermonnikoog op ontdekkingstocht tijdens Bunkernacht. Op de vrijdag voor Bunkerdag wordt een nachtexcursie georganiseerd langs het Atlantikwall-erfgoed. Ook ervaren bezoekers de Dark Skyvan het eiland.

Bunkerdag landelijk

Om stil te staan bij de ingrijpende gevolgen van de Atlantikwall zijn er naast de bunkerbezichtigingen door het hele land verschillende activiteiten voor jong en oud. Tijdens wandelingen en rondleidingen worden de verhalen van de wijk en haar inwoners nieuw leven ingeblazen. Acteurs tonen hoe het leven er in en rond de bunkers aan toe ging. Historische voertuigen vervoeren de bezoekers tussen de verschillende bunkerlocaties. Filmvertoningen met historisch beeld brengen ons terug naar voorbije tijden. Bekijk de website voor de locaties van de activiteiten. Speciaal voor kinderen is er een opdrachtenboekje om meer te leren over dit stukje geschiedenis van ons land.

Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl. Tickets zijn online en op de dag zelf verkrijgbaar bij de verschillende bunkerlocaties.

Bunkerdag is op zaterdag 25 mei van 10:00 – 17:00 uur.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *