Arnold-Jan Scheer en zijn jacht op Sinterklaas

AMSTERDAM – Arnold-Jan Scheer jaagt al jaren op Sinterklaas riten en Zwarte Piet geheimen. Hij maakt al meer dan 35 jaar een studie van gebruiken waar Sinterklaas en Zwarte Piet een rol spelen en reisde er heel Euopa voor door en bezocht Sinterklaasgebruiken over de hele wereld. Hij kwam onder meer op de Waddeneilanden terecht. Hij maakte documentaires en schreef boeken over de primitieve gebruiken. Ameland en de andere Waddeneilanden komen daar ook in voor. Hij was diverse malen op Ameland en speelde in de jaren 80 het ritueel, dat zich begin december op het eiland afspeelt, zelfs een keer mee. In 1984 schreef hij voor de Haagse Post een lang artikel over zijn belevenissen. 

De journalist, programmamaker, artiest en schrijver strijdt ook al jaren tegen het idee dat Zwarte Piet discriminerend zou zijn. De Amsterdammer onderzocht deze figuur en komt tot de conclusie dat Zwarte Piet nooit een slaaf is geweest.

lees hier over Wild Geraas

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *