Vanaf vannacht veel regen in stroomgebied Rijn

WAGENINGEN – Het was al een aantal dagen duidelijk, maar nu gaat het dan echt gebeuren. Het stroomgebied van de Rijn krijgt vanaf komende nacht veel regen, tot meer dan 150 millimeter water per vierkante meter binnen 10 dagen tijd. Doordat de aangevoerde lucht relatief zacht is valt tot op grote hoogte de neerslag in de vorm van regen, vaak tot ruim 2000 meter aan toe. Na een dag of 3 of 4 komt het water ook bij Lobith ons land binnen en zal de waterstand in de Rijn, de Waal en de IJssel gaan stijgen.

Oorzaak van de verandering is de straalstroom – een snelstromende windstroom hoog in de atmosfeer die de aanjager is van slechtweergebieden. Die blaast nu van west naar oost over Europa. Dit zorgt ervoor dat nu ook langs de noordflanken van de Alpen veel regen gaat vallen. De waterstand is echter zo laag, dat de hoeveelheden neerslag die in de komende 10 dagen vallen bij lange na niet genoeg zijn om het waterpeil van de grote rivieren weer volledig op niveau te brengen.

Ondertussen blijft het ook in ons eigen land wisselvallig. Het is daarbij zeer zacht, zeker morgen en maandag. Morgen zijn de temperaturen daarbij het hoogst: 12 tot 14 graden. Daarmee wordt er op veel plaatsen in Nederland een aanval op de dagrecords voor 2 december gedaan. Het record voor landelijk hoofdstation De Bilt staat op 12,8 graden, stammend uit 1953.

Meer actuele achtergronden over regen en waterstanden op www.weer.nl 

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *