Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Ans en Johan Frije
Souvenirs verhuizen niet mee
De souvenir verzamelaars Ans en Johan Freije gaan verhuizen en de verzameling Ameland souvenirs verhuist niet mee.
Kort geleden hebben de Freije’s uit Ballum besloten van het eiland te vertrekken. Niet zonder spijt. Het was een beslissingen waarbij alle voors en tegens op een rijtje zijn gezet. Ze zijn op Ameland komen wonen vanwege de ruimte, de gezonde lucht en de tuin.
Over een paar jaar zijn ze zeventig. Hun kinderen wonen in Akkrum en Winsum. Ze willen wat dichter in de buurt van kinderen en kleinkinderen wonen. “Dan kun je ook zo eens een uurtje op bezoek gaan, een kopje koffie gaan drinken.”
Vanwege de minder soepel wordende longen en botten verblijven ze regelmatig in hun vakantiehuisje op Kreta. Ze zijn er net weer een week of acht geweest en in het voorjaar gaan ze weer 9 weken. Met Sinterklaas en de feestdagen zijn ze thuis in Ballum.
De Freije’s hebben een grote verzameling Ameland souvenirs. Elke Ambachtelijke dag worden de spulletjes getoond. En wie geïnteresseerd is mag zo komen kijken. De verzameling stond voorheen in huis, maar is intussen de kamer ontgroeid. Sinds een jaar huist in hun schuurtje een klein souvenir museumpje.
Ans en Johan zoeken intussen een bestemming voor hun verzameling. Het liefst zagen ze dat de souvenirs in Ballum zouden blijven waar ze getoond zouden kunnen worden aan het publiek. Ballum heeft geen museum zoals Hollum, Nes of Buren. De souvenir verzameling zou een publiekstrekkertje voor het dorp kunnen worden. De verzameling is te klein om voor museum collectie door te kunnen gaan maar is zeker het bekijken waard. Het is een feest van herkenning en het is verrassend wat de souvenir industrie in de loop der jaren gefabriceerd heeft.
Laatst waren de Plattelandsvrouwen op bezoek, vertelt Ans. Ze herkenden veel spullen en vroegen zich nu af waar of dat en dat gebleven is. Van schoorsteenmantel verhuisd naar de zolder en na een verhuizing of zolderopruiming wellicht in de vullisbak beland. Tot het moment dat er belangstelling voor de oude souvenirs ontstond. Ans en Johan Freije zijn in de goede tijd begonnen met verzamelen: de tijd dat er op rommelmarkten en in curiosa winkeltjes nog allerhande leuke dingen voor niet zulke grote prijzen lag. In de loop van de jaren is de markt aardig afgeroomd. Er zijn meer verzamelaars en de spullen worden steeds schaarser. “We weten nog wel wat te staan”, zegt Johan. Misschien kopen ze het nog, om hun verzameling verder uit te bouwen. Misschien laten ze dat ook aan hun opvolger over.