Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Amelander muzikant Daniël Metz: ‘Het leven is altijd een achtbaan geweest’

Daniël Metz (43) is al van jongs af aan met muziek bezig. Toen hij twee was speelde hij Vader Jacob op toetsen en vanaf zijn zesde kreeg hij orgelles van Sip Boelens. Na jaren op het podium met de band Gang Is Alles en The Mon Amour Band timmert hij sinds een jaar solo aan de weg met zijn feestact Metzzo.
‘Ik ben een geboren Amelander. Mijn wieg stond in Buren, aan de Meester Oudweg, waar mijn ouders nog altijd wonen. Inmiddels heb ik zelf mijn huis op Ameland verkocht en woon ik met mijn vrouw en kinderen in een boerderijtje in Holwert. Mijn vrouw werkt bij Wagenborg en ook voor mijn werk is dat het meest praktisch.
Mijn hele familie woont op Ameland. In vakanties en vrije weekenden, waar er niet zoveel van zijn, gaan we dan ook graag bij mijn ouders langs.
Natuurlijk mis ik het eiland wel eens. Ameland blijft mijn thuis. Maar ik ben in Holwert ook helemaal op mijn plek. Ik heb leuke mensen om mij heen en met een gezin met drie kinderen, een tweeling van vijf en een zoon van zeven, heb ik ook helemaal geen tijd voor heimwee naar het eiland. Ik ben al mijn hele leven werkzaam in de muziek. In de weekenden ben ik meestal weg en ik heb het ook smoordruk in mijn studio. Als ik dan wel tijd heb om naar Ameland te gaan, voelt het ook echt als een vakantie.’
Het zit in de familie
‘Muziek heeft altijd een grote rol gespeeld in mijn leven. Het zit dan ook van twee kanten in de familie. Mijn oom Alfons van moeders kant is muzikant, en neef Alex speelde orgel. En ook de Metz-kant is heel muzikaal. Mijn vader speelde altijd op een blaasinstrument en, dat weten waarschijnlijk maar weinig mensen, mijn opa kon prachtig mondharmonica spelen. Zelf was ik dan ook al heel jong bezig met het maken van muziek.
Ik ben heel dankbaar dat ik van mijn passie mijn werk heb kunnen maken. Ik ben er 24 uur per dag mee bezig.’
Alles aan de accordeon spreekt mij aan
‘Toen ik dertien was, ben ik begonnen met accordeon spelen. Dat instrument heb ik toen helemaal uitgediept. Alles aan dat apparaat spreekt mij aan. Ik werd er echt door gegrepen. Het geluid en hoe dynamisch je er mee kunt spelen. Op de basisschool speelde ik al in een bandje, eerst met Peter Brouwer, later met Heru Metz. In 1993 werd Gang is Alles opgericht met Heru Metz op drums, Martijn Boelens op gitaar, en Taryadi Boelens op basgitaar. Taryadi was eigenlijk ook drummer, maar omdat we die al hadden is hij basgitaar gaan spelen. We speelden een combinatie van eigen nummers en covers van Rowwen Hèze. Daardoor werd de liefde voor de accordeon alleen nog maar groter. En het sloeg aan bij het publiek.’

Van band, naar duo, naar solo-act
‘Op het eiland speelden we overal en later volgden ook steeds meer optredens aan de wal. We mochten zelfs in het voorprogramma van Rowwen Hèze spelen. Na zeven jaar spelen, namen Gerjan den Harthogh en William Beijaard het over van Martijn en Heru. Door Jack Veerman werd ik gevraagd om in The Mon Amour Band te komen spelen, nadat Jack mij met Gang is Alles op het Dorpsfeest in Nes in het voorprogramma van BZN had gezien. Dat heeft grote invloed gehad op mijn muziek. Ik heb bijna alle mooie theaters van Nederland gezien en het heeft veel rust gebracht in mijn spel. Gang is Alles is een prachtige band, maar we zijn wel rauwdouwers. Bij Mon Amour moest ik juist op de rem, in het tempo blijven. Ik werd ook wel kort gehouden in het begin, maar ik heb daar zoveel van geleerd. Ik heb daar tot de dag van vandaag baat bij. Het was ook prachtig om te doen, voor een dankbaar publiek. Het heeft me ook een mooi netwerk opgeleverd. Ik ben dan ook heel blij dat het op mijn pad is gekomen. Maar na elf jaar was het ook goed om weer andere, nieuwe dingen te gaan doen.’
‘Ik speelde in een bandje samen met mijn vader op Cajon en Richard Bloemhof op gitaar onder de naam De Buren van Buren. We speelden voornamelijk op terrassen. Gezellig met een koud biertje erbij.
‘Ondertussen speelden William en ik als duo. In eerste instantie onder onze eigen namen, maar later hebben we het duo, in overleg met de oud- muzikanten, voortgezet onder de oude bandnaam. Met William heb ik nog tot vorig jaar gespeeld, en optredens aan het vaste land de laatste vijf jaar met wisselende drummers. Gang is Alles is nu een band in ruste, maar als we daar zin in hebben, kunnen we zo weer beginnen. Maar voorlopig zie ik dat niet gebeuren want alle energie steek ik nu in mijn nieuwe project.’

Daniël en William


Ik merkte al een tijd dat het teveel werd
‘Op dit moment doe ik geen avondvullende optredens meer, want ik merkte al een tijdje dat het te veel werd. Steeds vaker ontstonden fysieke klachten, zoals last van rug en schouders. Dat kwam van het vele en langdurige accordeon spelen en het telkens opbouwen en afbreken van ons licht en geluid. Voor en na corona zaten we op ruim honderd avondvullende optredens in een jaar. De weekenden waren vaak volledig gevuld. Het plezier in het op die manier muziek maken ebde zo langzamerhand weg. Hierdoor werd het steeds lastiger om van huis te gaan.
Marco Leeuwis, een fantastische producer waar ik al langer mee samenwerk, stelde toen voor om in plaats van een avondvullend programma, een act van 30-45 minuten te bedenken.
Eigenlijk heb ik alles uit handen gegeven wat de optredens betreft. Ik ben nu aangesloten bij Berk Music en zij regelen alles voor me. Samen met Marco, de mensen van Flügel en Berk Music bedenken we wat we gaan doen en hoe het eruit komt te zien. Dit heeft voor mij veel meer rust gecreëerd. Nu sta ik solo op de planken als Metzzo.
Via een app sturen ze mij alle benodigde informatie en samen met mijn geluidsman Teake Vellinga zorgen we dat we op tijd aanwezig zijn. Waar eerder de hele avond naar een climax gebouwd moest worden, ga we nu in drie kwartier volledig voor goud. Na het optreden stappen we in de auto en kost het mij veel minder hersteltijd.’
Popnummers in een polka-jasje
‘Metzzo is een live show waarbij het echt een feestje wordt op het podium en in het publiek. De accordeon had een beetje een ouwe lullen-imago, maar dat is echt niet meer terecht. Je ziet mensen soms wel denken: ‘Oh jee, een kerel met een accordeon. Vervolgens verras je ze dan met een lichtgevende accordeon en dik geproduceerde feestact.
Het jongere publiek verwacht wat oubolligs, maar dat is het dus totaal niet. Het publiek is heel enthousiast, dat is een goed teken. Deze solo-act moest echt weer vanaf nul beginnen. Dat is best spannend.’


Op Ameland is alles begonnen
‘Ameland heeft een grote invloed gehad op mij en op mijn muziek. Daar is alles begonnen en heb ik op talloze feestavonden mogen spelen. Ik ben opgegroeid met schlagers en Nederlandstalige platen die vooral tijdens Sunneklaas gedraaid werden. De aanstekelijke accordeonmuziek van o.a. Schriebl en Hupperts was helemaal geweldig. Ik heb er zeker dingetjes van overgenomen in mijn eigen muziek. Het is superleuk om te zien dat piratenmuziek en Nederlandstalige muziek booming is. Een liedje zoals de Engelbewaarder is ook gewoon een oud piratenliedje. Dat vind ik mooi!
Als ik terugkijk op mijn muzikale carrière tot nu toe, dan ben ik best trots op waar het me gebracht heeft.’
Thuiskomen
‘Ik ben heel dankbaar dat er zoveel mensen zijn die mij daarbij geholpen hebben. Vooral mijn ouders hebben mij daarin mijn hele leven gesteund. Ze hebben er hard voor moeten werken om ervoor te zorgen dat aanwezig was om in de muziek te kunnen groeien.
Maar ook mensen als Gert Jan van der Laag, die alles voor mij bijhoudt op administratief gebied. De tijd en de energie die hij erin steekt is onmisbaar. En de mensen van de Jumbo (wat vroeger de Super de Boer was), Irma, Roland en Marjan, die het mogelijk maakten dat ik met Mon Amour mee kon doen. Het is heel belangrijk om zulke mensen om je heen te hebben.
Het leven is altijd een achtbaan geweest. Het zou mooi zijn als er meer tijd was om zelf nummers te schrijven, maar op dit moment is het daar nog te druk voor.
Naast alle optredens en studiowerkzaamheden is er natuurlijk ook het gezin. Ik ben heel dankbaar voor al het werk dat mijn vrouw verzet, want zonder haar kon ik dit niet doen. Dat verlies je wel eens uit het oog als je zo gefocust bent op je werk. Maar je gezin is aan het eind van de dag het belangrijkste. Daar kom je weer thuis!’
Hé Jeanet, ik mis de vermelding dat Daniël jarenlang het Amelander Shantykoor heeft begeleid. Hij is een fantische accordeonist,
die ook na zijn professionele stap ons koor nog vele malen uit de muzikale brand heeft geholpen. Als Amelander Shantykoor wensen wij hem heel veel succes voor de toekomst!