Ameland Sperrgebiet

NES – Ameland kan een nieuw boek aan de leestafel toevoegen. Woensdagmiddag presenteerden Jan Blaak en Sipke de Wind het boek ‘Ameland Sperrgebiet 1940 – 1945’, over de wederwaardigheden van het eiland in de Tweede Wereldoorlog.

Jan Blaak (72) uit Appingedam komt al sinds de jaren na de oorlog op Ameland. Eerst met zijn ouders en later met zijn vrouw en kinderen. Hij heeft het eiland in zijn hart gesloten en inmiddels veertien boeken over Ameland op zijn naam staan. De onderwerpen zijn historisch, over de dorpen die veranderden, het reddingswezen, een school of de erf- en vrijvrouwe. Deze keer gaat het boek over Ameland in de Tweede Wereldoorlog en het heet ‘Ameland Sperrgebiet 1940 – 1945’, een fascinatie die ontstond tijdens de jaarlijkse vakanties op kampeerterrein Duinoord. Blaak vond in Sipke de Wind, politieman in Groningen, een medeauteur. Eerder schreef De Wind het boek ‘Josef Smidt’ en ‘Nieuwe kijk op de Duitse inval in Groningen 10 mei 1940’.

Blaak verzamelde sinds de jaren 80 materiaal over de bezetting van Ameland. Een jaar of acht geleden kwam hij met De Wind in contact en de twee besloten het boek Ameland Sperrgebiet samen af te maken.

Een belangrijke bron was het dagboek van Walraven Hofker. De hotelier in Nes moest in de oorlog enkele kamers van zijn gerenommeerde hotel afgeven aan enkele Duitse officieren. Hofker noteerde zijn belevenissen en Blaak en De Wind konden de unieke informatie goed gebruiken voor hun boek.

Wim de Boer (93) uit Hollum kreeg woensdagmiddag 5 juli het eerste exemplaar uitgereikt in Hotel Hofker. Hij is de enige man die verzetsdaden op Ameland heeft gepleegd en die er nog over kan vertellen. De Boer zat destijds op de telefooncentrale. Hij heeft nog altijd een scherp geheugen en was voor de samenstellers van het boek een belangrijke bron. De Boer geeft zo nu en dan een gastles op een van de scholen en vertelt dan over wat hij heeft meegemaakt. Elke keer weer is hij verrast hoe geïnteresseerd de jeugd is over dat tijdvak en dat doet hem deugd. Het boek zal hij met belangstelling lezen, zegt hij, al zullen er wel stukken in zitten die hem bekend voorkomen.

Het boek vertelt over de bunkers en mijnenvelden, de vliegtuigen en de bommen. Over de 600 Duitse soldaten en de spionage-eenheid in Excelsior, over verzetsdaden en het feest na de bevrijding. Twee keer vierde Ameland feest, na de capitulatie van de Duitsers in mei 1945 en na het vertrek van alle Duitse soldaten, een maand later. Ameland was een Sperrgebiet, zoals de hele Noordzeekust dat was. Je mocht niet in de duinen en op het strand komen, tenzij je een speciaal toegangsbewijs had. Er sneuvelden enkele soldaten en er viel een burgerslachtoffer. De gebeurtenissen staan vermeld in 'Ameland Sperrgebiet'. Buiten enkele dramatische incidenten kwam Ameland tamelijk rustig de oorlog door. En toch gebeurde er een heleboel en dat levert nu een interessant boek op. Jan Blaak en Sipke de Wind hebben de oorlogsgeschiedenis uitgezocht en beschreven en er foto’s bij gezocht. Sommige komen zelfs uit Duitsland, uit fotoboeken van een van de soldaten die op Ameland gelegerd was.

‘Ameland Sperrgebiet 1940 – 1945’ ligt voor € 17,90 in de boekhandels op Ameland en is via de website www.sdwboeken.nl te bestellen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *