Ameland naar Den Haag voor hoorzitting

HOLLUM – Een delegatie van Amelanders is op weg naar Den Haag om de hoorzitting en rondetafelgesprek bij te wonen over de vaargeulproblematiek van het wad tussen Holwerd en Ameland. De pers reist mee: Koos Molenaar is er, Henk Pijnappel, Jan Spoelstra en uw reporter van dit persbureau. Op de pier staat Omrop Fryslân met een camjo en onderweg wordt nog een journalist van de Leeuwarder opgepikt.

Zo’n vijftig mensen zijn verzameld, die in één bus naar Den Haag gaan. Daar spreken ondermeer burgemeester Albert de Hoop en directeur Wagenborg Ger van Langen over de vaargeulproblematiek. Samen met deskundigen Wout Jan Adema, districtshoofd Rijkswaterstaat Noord-Nederland Arjan van der Weck, Taskforce Deltatechnologie van de Topsector Water schuiven ze aan bij Kamerleden die in het dossier Vaargeul Holwerd-Nes en daar optredende vertraging van de veerverbinding met Ameland.

Het zijn de Tweede Kamerleden zelf die de hoorzitting hebben uitgeschreven, op aandringen van de burgemeester van het getergde Waddeneiland. Ondermeer Aukje de Vries van de VVD, Lutz Jacobi (PvdA), Betty de Boer (VVD) en Wassila Hacchi (D’66) hebben zich over het dossier gebogen. Zij willen zich laten informeren over de problematiek, mede naar aanleiding van de brief van de staatssecretaris Wilma Mansveld waarin ze schrijft eerst een onderzoek te willen doen en pas in 2016 met een conclusie te komen. Dat betekent dat Ameland nog zeker een jaar met de vertragingen te maken heeft. Dat is lastig voor de eilanders en de forenzen en geen reclame voor de toeristenbestemming. De Kamerleden willen de verschillende partijen horen en daarna met de staatsecretaris in debat gaan.

De Amelanders reizen mee naar Den Haag om het belang van de problematiek te onderstrepen. Het is niet gelukt om honderd mensen bijeen te trommelen. Het plan was om met twee bussen naar de Hofstad te rijden, maar het is één bus geworden. Behalve het journaille, tien procent van het gezelschap, bestaat de groep uit politici en politiek betrokkenen. Alle partijen zijn aanwezig met een afvaardiging. De PvdA is ruim vertegenwoordigd, de hele fractie van de VVD reist mee, Ameland’82 is vertegenwoordigd door de wethouder, Algemeen Belang Ameland is mee en het CDA is er met een raadslid en de wethouder. Het voltallige college zet zich in voor een goede vaart.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *