Ameland krijgt imago-onderzoekje

BALLUM – Gemeente Ameland laat een onderzoek doen naar de eventuele imagoschade die het eiland oploopt als de NAM in Ballum en ten oosten van Buren naar gas gaat boren. Ameland’82 diende een motie in samen met het CDA. Tijdens de derde informatieavond van de NAM was het Gunda Brunotte van het CDA die de angst voor imagoschade verwoordde. De fractie van A’82 maakte daar een motie van. De CDA-fractie, die A’82 al zag incasseren via haar idee, zette uiteindelijk ook haar handtekening onder de motie.

Tineke Hemminga (PvdA) ziet niet de meerwaarde van een onderzoek. Het raadslid steekt het geld en de energie liever in imagoverbetering. Boren in het eiland ziet ze liever niet. “Verstoring van het waddengebied mag alleen als er een groot openbaar belang in het geding is. Dat is nu niet het geval, want het waddengas is bestemd voor de export. ” Hemminga wil Ameland niet afficheren als booreiland. Ook niet als er straks wel geboord gaat worden. “Alles wat je benadrukt wordt tot waarheid. Er kan en moet op Ameland veel meer geïnvesteerd worden in duurzame energie.”

Ook Jan Verbiest ziet niets in een imagoschade-onderzoek. Hij vermoedt dat het onderzoek een eigen leven gaat leiden en daardoor meer schade toebrengt aan de naam van het eiland. En wat, zegt Verbiest, als er imagoschade blijkt. “Moeten we dat dan verhalen op de NAM?”
Jan Wijnberg (ABA) wil weten wat een onderzoek gaat kosten. Zijn fractie ziet liever een referendum dan een onderzoek naar de schade van de image van het eiland. En: “Als er dan toch geboord moet worden, dan vanaf zee.”

Gunda Brunotte (CDA) ziet het onderzoek juist wel zitten. “Alle onderzoeken brengen een uitkomst. Hoe meer info je hebt des te beter kunnen er besluiten worden genomen,” is haar overtuiging.
Dirk Brouwer (A’82) legt het nog eens uit. “Den Haag zegt: ‘NAM, haal het gas er uit!’ De NAM wil op een nette manier boren. Daarom willen wij een onderzoekje.”

Burgemeester Albert de Hoop ziet een referendum niet zitten. “Welke vraag stel je?” De Minister bepaalt immers of er geboord wordt. Het imagoschade-onderzoek vindt hij wel een goed idee.
Het onderzoek komt er dankzij de fracties van het CDA en A’82. Samen hebben deze partijen zes stemmen in de raad. De overige drie fracties stemmen tegen de motie. Zij hebben met z’n drieën vijf stemmen en verliezen deze ronde.

>>> lees hier meer over de Raadsvergadering van 26 oktober

Dossier NAM

27-10-09 Ameland krijgt imago-onderzoekje
27-10-09 Ameland wil geen gasboringen
23-10-09 Amelands Tegengas wil referendum
17-10-09
Politiek begint zich te roeren
15-10-09 Niet gelukkig met welke locatie dan ook
14-10-09 Twee keer gevaar voor booreiland
12-10-09 Drukke NAM-avond verwacht
1-9-09    Acties rondom boorplannen
1-9-09    Ameland’82 : Gasboringen op Ameland
20-8-09  Amelands Tegengas wil discussie
18-8-09  NAM past plannen gaswinning Ameland aan
15-8-09  Amelands Tegengas
5-8-09    Vragen en antwoorden over NAM-plannen
9-6-09    Hyves-Voor gasboringen op Ameland (1-9-09 uit de lucht gehaald)
9-6-09    Virtueel protest via Twitter
9-6-09    Boren: Ameland zegt nog niets
7-6-09    De Anekdotejager
7-6-09    ‘Alweer heeft de NAM snode plannen’
5-6-09    Antje & Betje
4-6-09    NAM belegt derde informatie avond
3-6-09    
Hyves-Wij zijn tegen boortorens op Ameland
3-6-09   Tegengas
31-5-09  NAM wil op het eiland boren
7-5-09    NAM boort bij Ameland naar aardgas
6-5-09    Uitnodiging NAM
5-5-09    Gaswinning onder Waddenzee mag
2-5-07    NAM boort weer boven Ameland

© Persbureau Ameland 2009, op dit artikel rust copyright. 
 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *