Blierherne krijgt nieuw pand

NES – Eigenlijk mag er niet gebouwd worden, maar Blierherne stond er nu eenmaal en wordt door de gemeente gedoogd. Komende maanden komt naast het oude gebouw een nieuw groepsverblijf met ruimte voor 56 vakantiegangers. Dinsdag 27 oktober gaf Johannes Walsma (85) uit Holwerd, samen met oud-voorzitter van Stichting Blierherne Jehannes Zijlstra, het officiële startsein voor de nieuwbouw van groepsaccommodatie. Ze onthulden een bord met daarop een artist impression van het nieuwe pand. De huidige kampeerboerderij in het bosrijke gebied tussen Nes en Buren wordt vervangen door nieuwbouw. Met de nieuwbouw is een bedrag van circa een half miljoen euro gemoeid.

Aannemer Joris Fongers uit Tzummarum verwacht in augustus 2010 de nieuwbouw gereed te hebben. Tot die tijd gaat de verhuur in het huidige gebouw gewoon door. Na de realisatie van de nieuwbouw, wordt het oude gebouw afgebroken.

Het huidige onderkomen is in 1936 gebouwd en werd na de Tweede Wereldoorlog aangekocht door Vrijzinnig Hervormden uit Holwerd. Het werd gebruikt om vakantieweken door te brengen met groepen jongeren uit dat dorp. Later werd het gebouw verkocht aan de provinciale Vereniging van Vrijzinnig Hervormden (VVH). Zij gebruikten het gebouw niet alleen voor de eigen groepen, maar verhuurden het ook aan scholen, clubs en familiegroepen. Het oude gebouw voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd en het ligt altijd in de schaduw, nu de bomen van De Vleijen hoger zijn geworden. Het nieuwe gebouw ligt beter ten opzichte van de zon maar mag niet boven de bomen uitsteken. De recreatieruimte en de keuken worden daarom op een diepte van 1 meter 20 in de grond gebouwd.

Het nieuwe gebouw is ontworpen door architect Kooiker van Ameland.

De stichting Blierherne bestaat uit vrijwilligers en heeft als doelstelling om een accommodatie voor groepen aan te bieden tegen een zo laag mogelijke prijs. De stichting hoeft geen winst te maken, maar wil het gebouw natuurlijk wel exploitabel krijgen en houden.

>>> de website van Blierherne staat op ameland.startmenus.nl in de rubriek Groepsverblijven op Ameland

© Persbureau Ameland 2009, op dit artikel rust copyright.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *