Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Ameland krijgt eigen horeca-opleiding om personeel vast te houden
LEEUWARDEN – Op de Waddeneilanden is er grote behoefte aan horecapersoneel. Die is echter maar moeilijk te vinden. Op Ameland komt er nu een tweejarige horecaopleiding zodat jongeren blijven.
De Wadden zijn een steeds populairdere vakantiebestemming. Boten zitten ’s zomers vol mensen in sportieve kleding, met surfplanken, tenten en slaapzakken, Rains rugzak en wandelschoenen aan. In de winter is het rustiger, maar zeker niet stil. Elk jaargetijde heeft op de Wadden zijn charme en daarmee is het er het hele jaar interessant om naartoe te gaan.
Het aantal toeristen dat een van de eilanden bezocht steeg van 1.202.000 in 2013, naar 1.458.000 in 2017. Een stijging van 21 procent, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Je verwacht dat bedienend personeel voor je klaar staat
Op Ameland komen er zo’n 700.000 toeristen per jaar. Ieder seizoen is het druk. Is het minder weer dan kleden de toeristen zich daar gewoon op, en kiezen voor een waterdichte rugzak bijvoorbeeld. De horeca profiteert daar het hele jaar goed van, maar kampt tevens met problemen. Er is namelijk heel moeilijk aan personeel te komen. Of het nu gaat om kamermeisjes- of heren, koks of bedienend personeel.
Uit cijfers van het CBS blijkt dat er per duizend inwoners op de eilanden 27 horecabedrijven zijn. Dat is veel in vergelijking met de rest van ons land, waar het aantal op 4 ligt.
Je staat er als toerist nauwelijks bij stil en verwacht je -als je met je 17 inch laptoptas van de boot komt- dat bedienend personeel voor je klaarstaat en dat je overal een lekkere kop koffie kunt krijgen.
Jongeren keren na hun studie niet terug naar het eiland
Toch sta je soms voor een dichte deur. Restaurants zijn af en toe gewoon een dag dicht omdat er niet voldoende personeel is. Tot nu toe trekken de jongeren van de eilanden weg om te gaan studeren aan de vaste wal. Ze keren daarna lang niet allemaal terug. Zo ook op Ameland, met vergrijzing tot gevolg. Het personeelstekort loopt daardoor op.
De oplossing wordt nu gezocht in het aanbieden van een eigen opleiding. Studenten krijgen de opleiding vergoed en een betaalbare plek om zelfstandig te wonen. Dat laatste is een belangrijk aspect, want personeel huisvesten is op de Wadden een van de grootste obstakels.
Twintig studenten per jaar op de Ameland Academy
De studenten zijn na de opleiding en het behalen van hun diploma verzekerd van een baan. Er komt zelfs een speciale campus zodat studenten de reguliere opleiding van twee jaar, in één jaar kunnen doen.
Er kunnen twintig studenten deelnemen aan de Ameland Academy, onderdeel van de Middelbare Hotelschool Friesland. Het gaat om de MBO opleiding niveau 2 en 3 voor kok of gastheer/vrouw die start in februari 2020.
Partnerbijdrage Twenty Four Webvertising