Ameland koestert vuurtoren

BALLUM- Gemeente Ameland koestert de vuurtoren. “De vuurtoren is een Rijksmonument, een baken op en voor het eiland en een toeristische trekpleister,” laat de gemeente via communicatiemedewerker Jacqueline van Druten weten. “De gemeente koestert de toren om die redenen.” Eens in de 25 jaar wordt het icoon van het eiland geschilderd en nu gemeente Ameland eigenaar van de toren is, zijn de kosten ook voor de gemeente. Het nautische baken stond voor 2017 op de nominatie om een fikse beurt te krijgen en dat is door de twintigste Kunstmaand iets naar voren gehaald. In oktober wordt de vuurtoren aan de Oranjeweg kunstig beschilderd door Rachel van Balen uit Groningen om tijdens de Kunstmaand als kunstwerk te schitteren en in de maand daarna te worden schoongemaakt en opnieuw in het rood en wit te worden geschilderd.

Minimaal 25 jaar

Met de renovatie van de vuurtoren is een bedrag van circa 200.000 euro gemoeid. Dit bedrag is opgenomen in de begroting van de gemeente en is ook gereserveerd. Inbegrepen zijn de kosten voor de werkzaamheden die de gemeente uit laat voeren: het plaatsen van een steiger, de voorbereidingen voor het schilderwerk, waaronder schoonmaken en het schilderwerk zelf.

De laatste keer dat de vuurtoren geschilderd is was in 1988. De gemeente verwacht dat de vuurtoren er na deze schilderbeurt minimaal 25 jaar tegen kan. 

Eenvoudig te verwijderen

Voor de gemeente brengt het aanbrengen van het kunstschilderwerk in oktober geen extra kosten met zich mee. De toren moest voor het definitieve schilderwerk sowieso goed schoongespoten worden en de kunstenares gaat een relatief eenvoudig te verwijderen verfsoort gebruiken.

⇒ lees hier meer over de vuurtoren

⇒ bekijk hier hoe de toren er uit komt te zien tijdens de Kunstmaand

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *