Tip
Een tip of adverteren? Neem dan contact op met info@persbureau-ameland.nl.
Ameland is wederom de maat
GROENLAND – Ameland is de maat voor natuurverschijnselen en uitvloeisels van rampen.
Al eerder constateerde Persbureau Ameland dat het eiland regelmatig wordt aangehaald als referentie: een ijsberg zo groot als Ameland, een oliepluim zo groot als Ameland en nu weer een gletsjesbrok tweemaal zo groot als Ameland. Persbureau Ameland verzamelt ze voor u.
De Petermann-gletsjer in het noordwesten van Groenland heeft een groot stuk ijs verloren. Van de drijvende ijsplaat aan het uiteinde van de gletsjer is een stuk afgebroken van 120 vierkante kilometer, tweemaal zo groot als Ameland.
Het incident werd woensdag gesignaleerd door de Aqua-satelliet van Nasa, die meermalen daags over het Noordpoolgebied reist. Twee jaar geleden brak er een nog groter stuk van de gletsjer af, zo'n 250 vierkante kilometer groot.
De Petermann-gletsjer is de grootste gletsjer van Groenland. Hij is 20 kilometer breed, 300 km lang en 1 km hoog en beslaat zo'n 6 procent van de Groenlandse ijskap. De nu doorgebroken barst was al in 2001 ontdekt.
Gletsjers die uitlopen in zee verliezen van nature elke zomer stukken ijs, de welbekende ijsbergen, maar de Petermann-gletsjer lijkt wel erg snel af te kalven. In enkele jaren tijd heeft hij meer ijsmassa verloren dan in de afgelopen 150 jaar, de periode waarover waarnemingen bekend zijn.
Een directe relatie met de opwarming van het klimaat valt nooit met zekerheid te leggen, maar zeker is dat de temperaturen in de atmosfeer vrijwel nergens zo snel stijgen als in Groenland. Het smelten gebeurt vooral in het zuiden van het eiland en bovenop de hooggelegen ijskap. Het is opmerkelijk dat juist bij de noordelijk gelegen Petermann-gletsjer zulke grote verliezen optreden.
'Het is te vroeg om te zeggen dat dit het begin is van een versneld massaverlies in Noord-Groenland, maar het is zeker geen goed nieuws', zei de Britse glacioloog Jonathan Bamber (Universiteit van Bristol) tegen BBC News.
Volgens deskundigen dreigt er aan de andere kant van de wereld, in Antarctica, overigens een nog groter incident. De Pine Island-gletsjer staat op afbreken, wat een mega-ijsplaat van 800 vierkante kilometer kan losmaken.
Bron: de Volkskrant