Ameland heeft buik vol van plastic

BALLUM – Ameland kende vanaf 21 april een rook- en stookverbod in bossen en natuurterreinen. Ook was verboden om vuur te stoken. Dat rook- en stookverbod is per 3 mei ingetrokken. 

In het algemeen heeft de Veiligheidsregio enkele adviezen die brand in de natuur minimaliseren. Via de link hieronder leest u daar meer over.

Peuken

Rokers kunnen bijdragen aan een beter milieu door hun peuken niet op straat, in de berm of in de natuur te gooien. Elke peuk is gif voor de natuur en dieren zien de sigarettenfilters aan voor voedsel en eten het op. Peuken zijn dodelijk voor vogels en vissen. Jaarlijks worden er meer dan 9 miljard peuken achteloos weggegooid. Ongeveer driekwart belandt niet in de asbak. 

Gif

In sigaretten zit nicotine, pesticiden, lood en arsenicum. Sigaretten zijn niet gezond voor de mensen die ze roken, maar met de restanten is het minstens zo slecht gesteld. Daarmee wordt de natuur vervuild en worden dieren vergiftigd. Eén peuk vervuilt acht liter water. Daar komt nog bij dat het filter van plastic is, dat dus heel langzaam wordt afgebroken. Ameland heeft voorlopig sowieso al even de buik vol van plastic. Op het strand en in de duinen liggen nog miljarden plastic bolletjes uit de MSC Zoe containers. De natuur heeft tot wel twaalf jaar nodig om een sigarettenfilter af te breken. Ter vergelijk: het klokhuis van een appel is in veertien dagen weg en daar genieten talloze beestjes van. 

Oplossing?

Neem een zakasbakje mee of stap over op de e-sigaret. Die levert geen peuken en as. Het allerbeste is natuurlijk om te …. Inderdaad, stoppen.

lees hier meer over Voorzichtig met vuur in de natuur

Dossier Zeecontainers

lees hier over het Plastic project SeaBlue

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *